Skal løse helsekrisa på to år

Statsminister Jens Stoltenberg gir regjeringen to år på å rydde opp i sykehusøkonomien. Stoltenberg tar også til orde for en døgnåpen offentlig sektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrytelista til Jens

Det er blant løftene statsministeren gir det norske folk i talen han holder på Bergen Arbeiderpartis representantskapsmøte i kveld. Der skal Stoltenberg legge fram planene for regjeringens arbeid fram mot stortingsvalget. Talen er et svar på kritikken om regjeringens manglende visjoner og politiske mål, får Dagbladet bekreftet.

Etterlysning

Etter at Stoltenberg-regjeringen tiltrådte i mars, har både opposisjonen på Stortinget og en rekke aviskommentatorer etterlyst Stoltenbergs politiske prosjekt og vimpel. Revidert nasjonalbudsjett ble stemplet som visjonsløs administrasjon.

Også partifeller har etterlyst Stoltenbergs visjoner. Da Statoil-striden toppet seg i forrige uke, uttrykte Ap-kilder usikkerhet om retningen Ap tar med Stoltenberg som frontfigur.

I kveld skal altså Stoltenberg trekke de ideologiske linjene og stake ut kursen for sin regjering.

- I talen vil Stoltenberg trekke linjene fra gårsdagens sosialdemokrati inn i framtida. Det blir en ideologisk preget tale, sier en regjeringskilde til Dagbladet.

Modernisering

Talen blir en utdyping av regjeringserklæringen og en bred gjennomgang av Stoltenberg-regjeringens arbeid med å fornye og modernisere velferdsstaten, får Dagbladet opplyst.

Stoltenberg vil ikke legge fram svært konkrete tiltak nå, men angi mål og grep på viktige politikkområder.

Etter det Dagbladet erfarer, er problemene i Helse-Norge ett av de sentrale temaene i talen. Stoltenberg vil drøfte sykehusenes organisering, finansiering og eierskap. Men han setter seg altså en frist på to år for å få orden i sykehusøkonomien.

Stoltenberg vi også lansere prosjektet døgnåpen offentlig sektor. Det vil si at alle etater innen offentlig sektor skal være tilgjengelige på nettet.

Gruppearbeid

Selv om talen er Jens Stoltenbergs, står hele regjeringen bak den, blir det understreket overfor Dagbladet.

Forrige tirsdag satt regjeringen sammen i et seks timer langt seminar i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien for å drøfte innholdet i talen. I regjeringskonferansen i går ble den endelige versjonen «godkjent» av kollegiet.kirsten.karlsen@dagbladet.no

kristian.skard@dagbladet.no