Skal løse Kina-floka

Påtroppende statsminister Erna Solberg henter Børge Brende hjem til posten som utenriksminister i håp om at Norges anspente forhold til Kina kan løses opp.

DIALOG? Tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors, nå direktør i Verdens økonomiske forum, Børge Brende, blir trolig Erna Solbergs utenriksminister. Å bedre forholdet til Kina kan bli en nøkkeloppgave. Foto: Berit Roald / Scanpix
DIALOG? Tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors, nå direktør i Verdens økonomiske forum, Børge Brende, blir trolig Erna Solbergs utenriksminister. Å bedre forholdet til Kina kan bli en nøkkeloppgave. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener flere eksperter.

Etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, har forholdet mellom Norge og Kina vært på frysepunktet.

Søndag meldte både NRK og VG at Brende blir ny utenriksminister i Solberg-regjeringen.

Ifølge flere eksperter VG har snakket med, har Brende en bakgrunn som gjør at han kanskje kan bidra til at det anspente forholdet til Kina kan mykes opp.

- Børge Brende har over lengre tid sittet i et unikt forum hvor han har hatt en direkte kontakt med den kinesiske statsministeren. Kineserne verdsetter vennskap og folk de har hatt god kontakt med over tid. Så Brende har et godt utgangspunkt for å løse saken, sier tidligere SV-statsråd Erik Solheim.

Brende har vært direktør og administrerende direktør i World Economic Forum to ganger etter at han fikk permisjon fra Høyres stortingsgruppe i 2007.

Da Brende var miljøvernminister i Bondevik II-regjeringen, ble han hentet inn som rådgiver for den kinesiske regjeringen i China Council, et verv han har beholdt lenge etter at han forlot norsk politikk.

- Dersom utenriksministeren har gode relasjoner i toppen av et land, så vil det på alle mulige måter være en fordel - særlig når det gjelder å opprette forbindelsene etter fredspristildelingen, sier direktør Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet Prio.

(NTB)