SERGELS TORG: Slik så det ut på sergels torg i Stockholm da mennesker over hele Norden holdt ett minutts stillhet for ofrene etter terrorangrepene i Norge. I morgen arrangerer AUFs søsterparti SSU en stor fakkelmarkering hvor blant annet Sveriges tidligere statsminister Ingvar Carlsson skal holde tale.
Foto: Gunnar Lundmark / Scanpix
SERGELS TORG: Slik så det ut på sergels torg i Stockholm da mennesker over hele Norden holdt ett minutts stillhet for ofrene etter terrorangrepene i Norge. I morgen arrangerer AUFs søsterparti SSU en stor fakkelmarkering hvor blant annet Sveriges tidligere statsminister Ingvar Carlsson skal holde tale. Foto: Gunnar Lundmark / ScanpixVis mer

Skal lyse opp Sergels torg

Ungdommer i AUFs svenske søsterparti SSU skal lyse opp Sergels torg for ofrene etter terroren i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroranslaget mot regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya har sjokkert langt ut over landets grenser.

Tusener i våre naboland har allerede deltatt i markeringer for å minnes ofrene.

SSU inviterer I morgen er det lagt opp til en stor massemønstring på Sergels torg i Stockholm, arrangert av AUFs søsterparti Sveriges Sosialdemokratiska Ungdom - SSU.

-Vi føler med våre søsken i AUF og det de har gått gjennom. Derfor føler vi det naturlig å samles på en slik måte, sier SSU-leder Jytte Guteland til Dagbladet.

Artister og talere -Hvem kommer på arrangementet?

-Det er åpent for alle, men tidligere statsminister Ingvar Carlsson skal holde tale, det samme skal jeg og noen andre deltagere.

LEDER: SSU-leder Jytte Guteland håper å fylle opp Sergels torg, ikke bare med partifeller, men alle som føler med ofrene i Norge. Foto: SSU
LEDER: SSU-leder Jytte Guteland håper å fylle opp Sergels torg, ikke bare med partifeller, men alle som føler med ofrene i Norge. Foto: SSU Vis mer

I tillegg kommer en rekke artister, deriblant komiker og forfatter Jonas Gardell, som også er blitt støttemedlem i AUF.

-Regner dere med å fylle opp torget?

-Vi håper jo at det kommer mange. Vi vet at flere svenske ungdomspartier, deriblant Moderatarnas Ungdom og ungdomspartiet til Vensterpartiet vil delta i markeringen som også blir en markering for frihet og demokrati.

Mange vil også tenne lys framfor scenen, deriblant Mona Salin. Der blir det også anledning til å si non ord.

Innsamling -Dere har et nært forhold til AUF, har du vært på Utøya selv?

DELTAR: Den svenske komikeren og forfatteren Jonas Gardell deltar.  Foto: Ola Sæther/Dagbladet
DELTAR: Den svenske komikeren og forfatteren Jonas Gardell deltar. Foto: Ola Sæther/Dagbladet Vis mer

-Dessverre har jeg ikke fått anledning til det enda, men fra SSU har flere hundre medlemmer deltatt på arrangement der ute opp gjennom årene.

Utøya betyr derfor mye for mange i SSU, derfor skal vi også tilslutte oss den innsamlingsaksjonen som er satt i gang i Norge. Dette gjør vi med en egen innsamling under arrangementet, sier Jytte Guteland.

TALER: Sveriges tidligere statsminister Ingvar Carlsson skal holde tale.
Foto;Knut Falch / SCANPIX
TALER: Sveriges tidligere statsminister Ingvar Carlsson skal holde tale. Foto;Knut Falch / SCANPIX Vis mer