DESTRUERES: Et reinsdyr ble søndag drept og avlivet etter at man fryktet rabies. I dag setter senirorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen ut feller for å fange flest mulig rev rundt Longyearbyen i et forsøk på å hindre spredning. Foto: Sysselmannen
DESTRUERES: Et reinsdyr ble søndag drept og avlivet etter at man fryktet rabies. I dag setter senirorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen ut feller for å fange flest mulig rev rundt Longyearbyen i et forsøk på å hindre spredning. Foto: SysselmannenVis mer

Skal massedrepe mulige rabiesrev på Svalbard

Setter ut feller for å fange polarreven som rasker rundt Longyearbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mattilsynet og Sysselmannen på Svalbard frykter rabies er i ferd med å spre seg på øya.

En rev har fått påvist smitte og to reinsdyr er inne til analyse. Svar ventes i dag.

For å hindre at smitten skal spre seg til flere dyr eller mennesker har Sysselmannen og Mattilsynet patruljert området rundt Longyearbyen med helikopter for å finne potensielle smittede dyr.

I dag starter nok et tiltak. Det vil bli satt ut feller i en såkalt tiltakssone rundt Longyearbyen, skriver Sysselmannen på sine nettsider.

Truer barnehage og skole Målet er å fange og avlive mest mulig polarrev for å unngå spredning.

- Det er vanskelig å si hvor mange dyr det vil bli snakk om. Det er flere hi i området, men jeg tipper rundt ti individer, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen til Dagbladet.

Han forteller til Svalbardposten at rev har hatt en tendens til å komme seg inn på området til barnehage og skole.

- Vi vil merke fellene med plakater. Det er viktig at ingen kommer i nærheten av fellene eller dyra. Det vil bli satt ut såkalte levende feller, altså at reven blir fanget levende, sier Stokke.

FELLER: Innenfor det røde feltet vil fellene bli satt ut. Foto: Sysselmannen
FELLER: Innenfor det røde feltet vil fellene bli satt ut. Foto: Sysselmannen Vis mer

Fra før er en rev som beit en hund avlivet. Også flere rein som hadde vanskelig for å gå og viste rabiessymptomer ble avlivet og brent.

Rev fra Russland Det er bare reven som i første omgang skal få gjennomgå.

- Reven er den mest aktive smittebæreren. De biter reinsdyr som kan spre smitten videre, sier han.

Det er ikke uvanlig med rabies på Svalbard. Stokke forklarer at smitten trolig stammer fra Russland og Grønland.

- Reven vi har på Svalbard kommer fra Russland og i arktiske strøk i Russland er det rabies. Så lenge det isforbindelse til Russland og Grønland, får vi ikke fjerna rabies, sier han.

I tillegg til masseavliving av rev er det innført ekstraordinær båndtvang på hund på øya, noe som betyr at ingen hunder kan gå løs eller stå bundet uten tilsyn.

SVALBARD-REV: Mens Fastlands-Norge er rabiesfritt, finnes viruset blant pattedyr på Svalbard. Polarreven er den mest aktive smittebæreren. Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet
SVALBARD-REV: Mens Fastlands-Norge er rabiesfritt, finnes viruset blant pattedyr på Svalbard. Polarreven er den mest aktive smittebæreren. Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet Vis mer