- Skål, min skjønne dronning!

MOSKVA (Dagbladet): President Boris Jeltsin var i kjempeslag og bød dronning Sonja opp til vals under den store bankettmiddagen i Kreml i går kveld. Storsjarmøren Boris svingte dronningen rundt på parketten med et fast grep om livet, mens kongen og de øvrige gjestene klappet takten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den russiske presidenten har et godt øye til dronningen, og de to fant raskt tonen under banketten til ære for kongeparet. Praten gikk livlig rundt bordene da banketten nærmet seg slutten.

Plutselig begynte orkestret å spille opp en romantisk vals, og da var ikke Jeltsin sein med å by dronningen opp til dans.
Med et sikkert grep rundt dronningen danset de to til glede for alle gjestene. Dronningen ble svingt rundt på parketten av en oppglødd president. Den romantiske valsen, som heter «Venjamin Brasner», er hentet fra filmen «Niturbinikh» basert på Bulgakovs roman «Hvitegardistene».

Ved bordet satt kongen og Naina Jeltsina og moret seg kostelig over det som skjedde.

Vollebæk for sein

Med Kina-besøket i tankene - der utenriksminister Knut Vollebæk danset - foreslo kongen at utenriksministeren tok en svingom med Jeltsins kone.

- Før vi kom så langt, var dansen slutt, sier Knut Vollebæk til Dagbladet.

Kongen og resten av gjestene ga de dansende en varm applaus, før de gikk og satte seg igjen.

Det er åpenbart at Boris Jeltsin har tatt vare på ånden fra sitt statsbesøk i Oslo for snart to år siden, der han hygget seg med dronningen og daværende statsminister Gro Harlem Brundtland.

Noe han også kom inn på i sin tale til kongen og dronningen.

- Jeg må erkjenne at jeg ofte minnes besøket i Norge på våren i 1996. Hele vår delegasjon ble fortryllet over den varme mottakelsen vi fikk, sa Jeltsin.

Han la til at han så fram til de samtalene han skal ha med kongen i formiddag.

Offensiv president

Det var en offensiv president kongeparet møtte i går. Han virker friskere enn på lenge. Da Dagbladet hilste på ham foran bankettmiddagen, ble vi møtt med et fast håndtrykk og ønket hjertelig velkommen.

På spørsmål fra pressen om hvilket inntrykk kongen hadde av den russiske presidenten etter å ha møtt ham i går, svarte kong Harald:
- Jeg synes det står bra til, og det virker som om han er blitt frisk igjen.

Da middagen var slutt tok presidenten dronningen i armen for å takke orkesteret for den uforglemmelige valsen innenfor Kremls murer.

Banketten ble holdt i Jekatarinasalen i presidentens residens i Kreml. Den monumentale kuppelsalen har vært under restaurering i to år. Salen ble brukt for første gang etter oppussingen i går. Gjestene satt rundt sju bord som var pyntet med blomsteroppsatser.

Under middagen ble det skålt i vin og vodka, mens det ble servert en seksretters middag. Jeltsin skålte med de fleste gjestene og praten med dronning Sonja gikk livlig.

I løpet av de nærmere to timene middagen varte, forsvant Jeltsin plutselig to ganger fra bordet.
Etter taffelet fikk Dagbladet opplyst at presidenten var nødt til å ta noen viktige telefoner. Men presidenten var tilbake i god tid før valsen med dronningen.

<B>SJARMSKÅL:</B> Boris Jeltsin og dronning Sonja fant tonen fra presidentens Oslo-besøk under middagen i Kreml i går kveld. Mot slutten av middagen bød presidenten dronningen opp til vals - helt utenfor programmet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer