UANMELDT: I fjor dukket Den nordiske motstandsbevegelsen plutselig opp i Kristiansand, etter å ha fått avslag på å demonstrere i Fredrikstad. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
UANMELDT: I fjor dukket Den nordiske motstandsbevegelsen plutselig opp i Kristiansand, etter å ha fått avslag på å demonstrere i Fredrikstad. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Demonstrasjoner i Fredrikstad og Moss lørdag

Skal møte nynazistene med allsang, såpebobler og klovneneser

- Vi skal gjøre det ubehagelig å være nazist.

- De skaper utrygghet. Da må noen sørge for å spre glede og trygghet, sier Rune Boutroue Bekkhus (41) til Dagbladet.

Bekkhus representerer gruppa «Felles front mot nazisme i Moss». Selv er han Rødt-politiker, men gruppa beskrives som en bred, partipolitisk nøytral og ikke-voldelig mobilisering foran den varslede demonstrasjonen i byen lørdag, i regi av den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM).

Det var Fredriksstad Blad som først meldte at DNM har fått myndighetenes tillatelse til å holde det de selv kaller torgmøter i Fredrikstad og Moss, henholdsvis klokka 10 og 13. Nynazistene er imidlertid pålagt restriksjoner mot å bære skjold og hjelmer, samt bruke mikrofon/megafon. De får heller ikke marsjere gjennom byene med sine karakteristiske faner.

- JÆVLA DUST: Forfatter og skuespiller Ole Tellefsen sto foran nynazistene fra Den nordiske motstandsbevegelsen under demonstrasjonen deres i Kristiansand. Han ble så ført bort og påsatt håndjern av politiet. Video: Nordfront / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Vil informere

Bekkhus' Facebook-side «Snu ryggen til nazistene» oppfordrer folk til å svare nazistene med allsang, og gjerne ta med såpebobler, morsomme hatter, klovnenese og «alt som får deg til å tenke regnbue» - sistnevne med klar adresse til DNMs hovedparole gjennom en årrekke, «Knus homolobbyen!».

- Vi skal sørge for at det blir mer sang enn nazipropaganda, sier han.

«Den nasjonalsosialistiske frihetskampen er ingen tilskuersport. Det er en kamp på liv og død, med rasens overlevelse som innsats.» Haakon Forwald, DNMs leder i Norge

Aksjonisten forklarer at et hovedpoeng ved motdemonstrasjonen er å informere folk om hva DNM faktisk står for.

- De deler ut løpesedler som handler om vanlige sosiale problemer og kan synes legitime. Men de skriver ikke hvem de ønsker å fjerne fra samfunnet. Vår jobb blir å fortelle folk hvem de er, sier Bekkhus.

Dagbladet har prøvd å kontakte den norske og svenske ledelsen i DNM, som ikke har svart på henvendelsene. På hjemmesidene sine skriver den selverklært nazistiske organisasjonen at markeringene i Moss og Fredrikstand inngår i kampanjen «Revolusjon - NÅ», som beskrives slik av norgesavsnittets leder Haakon Forwald:

«Den nasjonalsosialistiske frihetskampen er ingen tilskuersport. Det er en kamp på liv og død, med rasens overlevelse som innsats. Det er på tide å ta til motet og rykke sverdet ut av stenen. Skjebnekampen er her og nå!»

Uklart oppmøte

Da DNM plutselig dukket opp i Kristiansand i fjor sommer og marsjerte gjennom byen, ble det tilløp til vold, og en motdemonstrant fikk lettere skader. Ved demonstrasjoner i Sverige og Finland har det gått betydelig voldsommere for seg, og i sistnevnte land er organisasjonen nå forbudt. Under Kristiansand-demonstrasjonen var en overveiende del av deltakerne fra andre land enn Norge.

- Frykter du at det skal utarte til vold i Moss?

- Det er 100 prosent utenfor min rekkevidde. Det som er sikkert, er at det er grunn til å frykte vold og bråk på sikt dersom ingen gjør noe.

Bekkhus sier han har vært i kontakt med venstreradikale grupperinger som Motmakt og Antifascistisk Aksjon, men at det er uklart hvilken innsats de eventuelt setter inn i Østfold. Førstnevnte har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

- Det viktigste er at det kommer mange. Jeg håper på rundt 200. Vi skal gjøre det ubehagelig å være nazist, sier aksjonisten.

- Forholdsvis kort varsel

Adrien Wilkins, aktivist i Motmakt, sier de mobiliserer så mange de kan på kort varsel, men at de ikke har oversikt over hvor mange.

- Vi følger samme aksjonskodeks som det lokale initiativet legger fram. Dette er forholdsvis kort varsel, og denne demonstrasjonen er bevisst lagt samtidig med andre initiativ, så det er ikke noe særlig eventer på sosiale medier, sier han til Dagbladet.

- Motmakt er ikke involvert i noe planlegging, men støtter alle antirasistiske og antifascistiske initiativ, legger Wilikins til.

Bymyndighetene i Moss og Fredrikstad sier de motvillig tillater DNMs markeringer, med henvisning til ytringsfriheten. Bekkhus er ikke enig i tolkningen.

- Ytringsfrihet er ikke hellig. Den er en rett som er kjempet fram, og det er ikke gitt at folk som er imot ytringsfrihet, skal ha rett til å demonstrere, sier han.

Håper på 100

I Fredrikstad mobiliserer Dan André Syversen (27) til en motdemonstrasjon etter samme mønster som i nabobyen. Også han maner til en ikke-voldelig demonstrasjon mot at DNM under beskyttelse fra politiet får dele ut løpesedler i sentrum.

AKTIVIST. Dan André Syversen (27) mobiliserer motdemonstranter i Fredrikstad. Foto: Privat
AKTIVIST. Dan André Syversen (27) mobiliserer motdemonstranter i Fredrikstad. Foto: Privat Vis mer

- Vi oppfordrer folk til å snu ryggen til dem, og ta med plakater, og ha på seg kostymer og annet gøy, sier Syversen til Dagbladet.

27-åringen har også tidligere markert avsky for DNM - som på sin side i en artikkel kaller ham «rabiat kommunist».

- Hvor mange tror du kommer til demonstrasjonen din?

- Hvis det kommer et tresifret antall, er jeg veldig fornøyd.

- For farlige

27-åringen, som også er aktiv i Rødt, men som holder motdemonstrasjonen på eget initiativ, sier han er engstelig for voldelige hendelser.

- FOLK BLIR KVALME: Mira Svartnes Thorsen (35) var i Kristiansand sentrum da nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte i byen. Her konfronterer hun gruppas talsmann, Per Öberg. Video: Mira Svartnes Thorsen Vis mer

- Men det er litt av risikoen når man tillater nazister i offentligheten. Jeg har lite kontroll på dem som kommer, sier han.

Også Syversen er dypt uenig i at DNM får lov til å demonstrere.

- Alle vet hva de står for - de ønsker å sende hjem innvandrere med makt. De er for farlige til at de kan påberope seg uinnskrenket ytringsfrihet, sier han.

Kritikk mot politiet

Da DNM i fjor søkte om å få demonstrere i Fredrikstad, fikk de avslag. Det førte til at de i hemmelighet forflyttet arrangementet til Kristiansand, der politiet i etterkant fikk sterk kritikk for håndteringen.

Kvelden før demonstrasjonene opplyser Ronny Årstein, operasjonsleder i Øst politidistrikt, til Dagbladet at de ikke har registrert tilløp til bråk i forbindelse med markeringene.

Jan Eivind Myklatun, stabssjef i politidistriktet, opplyser til Filter Nyheter at de har økt beredskapen foran demonstrasjonene og motdemonstrasjonene.

- Vi følger med og vurderer tiltak fortløpende, sier han til avisa.

Moss' ordfører Hanne Tollerud (Ap) opplyser i en pressemelding at kommunen vil heise regnbueflagget under DNMs markering. Dette «for å gi et tydelig signal til alle om hvilke verdier vi setter høyest i Moss». Fredrikstads ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) sier til Aftenposten at også de vurderer å heise LHBT-flagget.