Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Kim Jong-un

Skal møtes for første gang

Donald Trump fikk invitasjon fra Kim Jong-un, opplyser Sør-Korea-delegasjon.

SKAL MØTES: Situasjonen på Koreahalvøya har vært svært spent. Nå skal Donald Trump og Kim Jong-un møtes, ifølge sørkoreanske myndigheter. Foto: NTB scanpix
SKAL MØTES: Situasjonen på Koreahalvøya har vært svært spent. Nå skal Donald Trump og Kim Jong-un møtes, ifølge sørkoreanske myndigheter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump har takket ja til å møte Kim Jong-un.

Det opplyste Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Chung Eui-young på en pressekonferanse utenfor Det hvite hus natt til fredag.

Sikkerhetsrådgiveren sa at Kim Jong-un har «uttrykt iver» etter å møte Trump «så fort som mulig».

KUNNGJORDE MØTE: En delegasjon fra Sør-Korea er i Washington D.C. i forbindelse med møtet de hadde med Nord-Korea tidligere denne uka. Sikkerhetsrådgiver Chung Eui-yong i midten. Foto: NTB scanpix
KUNNGJORDE MØTE: En delegasjon fra Sør-Korea er i Washington D.C. i forbindelse med møtet de hadde med Nord-Korea tidligere denne uka. Sikkerhetsrådgiver Chung Eui-yong i midten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er planlagt at møtet skal finne sted innen mai, hvilket vil si at presidenten skal håndhilse på Kim i løpet av de neste to månedene.

Det hvite hus opplyser at tid og sted vil bli bestemt seinere, melder nyhetsbyrået AP.

Donald Trump skriver på Twitter at Kim Jong-un har snakket om atomnedrustning med Sør-Koreas representanter - ikke bare om å fryse atomplanene.

- Det er blitt gjort store framskritt, men sanksjonene bli stående inntil en avtale er signert. Møtet er planlagt!, skriver Trump.

Møtes statslederne som planlagt, blir Trump den første sittende amerikanske presidenten som hilser på en nordkoreansk leder.

Nedrustning
​Møtet skal handle om nedrustning av Nord-Koreas atomarsenal. Sør-Korea opplyste at nabolandet har sagt seg villig til å stanse prøveoppskytninger av atommissiler, som var et krav fra USA for at de skulle møtes.

Chung understreket også at verken Sør-Korea eller USA vil gjenta feil gjort i fortiden og at de vil fortsette å legge press på Nord-Korea til ord og handling stemmer overens.

- USA endrer ikke posisjon før vi ser at det blir tatt troverdige, verifiserbare og konkrete skritt mot atomnedrustning, sa visepresident Mike Pence etter pressekonferansen.

Viktig kunngjøring

Rundt midnatt norsk tid informerte USAs president Donald Trump pressen om at USA, sammen med Sør-Korea, ville komme med en «viktig kunngjøring» om Nord-Korea.

Kunngjøringen om en felles pressekonferanse kom kort tid etter at Chung informerte USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster om møtene han hadde med Nord-Korea mandag og tirsdag denne uka, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sa i etterkant av møtet med Sør-Korea tirsdag at han var klar for å «skrive ny historie om en nasjonal gjenforening».

Det er godt nytt i en tid hvor situasjonen på Koreahalvøya har vært svært spent i en lang periode.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!