Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Kim Jong-un

- Skal møtes i Singapore

Flere amerikanske medier erfarer at Kim Jong-un og Donald Trump skal møtes i Singapore.

SKAL SNART MØTES: USAs president Donald Trump skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Det er ikke blitt bekreftet fra offisielt hold når og hvor møtet skal finne sted, men ifølge flere amerikanske medier skal møte finne sted i Singapore. Foto: Manuel Balce Ceneta, Korea Summit Press Pool via AP / NTB scanpix
SKAL SNART MØTES: USAs president Donald Trump skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Det er ikke blitt bekreftet fra offisielt hold når og hvor møtet skal finne sted, men ifølge flere amerikanske medier skal møte finne sted i Singapore. Foto: Manuel Balce Ceneta, Korea Summit Press Pool via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både Reuters, CBS News, CNN og Fox News melder natt til torsdag at det er bestemt hvor Nord-Korea leder og USAs president skal møtes for første gang.

Ifølge medienes kilder, skal de møtes i Singapore.

Onsdag meldte Donald Trump at stedet for det historiske møtet vil bli offentliggjort «innen tre dager», hvilket vil si lørdag. Det han i hvert fall kunne bekrefte, er at møtet ikke vil finne sted i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea, selv om det var et av hans ønsker.

HVOR?: Et av de vanskeligste spørsmålene i planleggingen av møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, er tilsynelatende hvor de to skal møtes. En av Norges fremste Nord-Korea-eksperter trekker fram øya Jeju. Foto/video: Foto: NTB Scanpix, KCNA, Flickr Vis mer

Foretrukket

CNN skriver at det sørøstasiatiske landet har vært foretrukket blant amerikanske tjenestemenn, som mener det er naturlig at møtestedet ikke er altfor langt unna Kim Jong-uns hjemby, Pyongyang.

Pressetalsperson for Det hvite hus, Sarah Sanders, ønsker ikke å kommentere CNNs opplysninger.

- Jeg skal fortelle deg dato og sted når det er bestemt. Bortsett fra det, har jeg ingen kommentarer, sier Sanders.

Det at Singapore mest sannsynlig blir møtestedet, kommer likevel ikke som noen stor overraskelse. Allerede mandag kunne Sør-Korea største dagsavis, Chosun Ilbo, melde følgende: At møtet vil finne sted i Singapore i juni.

Også det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skriver at Singapore har seilet opp som den heteste kandidaten. Ifølge CBS News har Mongolia også vært en aktuell kandidat.

Ingen av de amerikanske mediene nevner når møtet vil finne sted. Foreløpig er det den sørkoreanske avisa som melder midten av juni. Selv sa landene at de skulle møtes innen mai da nyheten om det historiske møtet ble kjent.

ÅRLIG BEGIVENHET: Politikere og journalister samler seg hvert år til Det Hvite Hus' korrespondentmiddag, blant annet for å markereytringsfriheten. Det er vanlig at en komiker vitser om presidenten, noe som også skjedde i år. Vitsene falt derimot ikke i smak hos alle. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer

Møtested tema

USAs utenriksminister Mike Pompeo var onsdag i Nord-Korea for å møte Kim Jong-un. Et av temaene de skulle snakke om, var nettopp hvor Kim og Donald skal møtes. Det var etter at Pompeo lettet fra nordkoreansk jord og satte nesa mot Washington, at amerikanske medier erfarte møtedestinasjonen.

Når Kim Jong-un og Donald Trump møtes, blir sistnevnte den første sittende amerikanske presidenten som møter en nordkoreansk leder.

Spekulasjonene rundt toppmøtet har pågått siden det ble bekreftet at statslederne skulle møtes. Det har de siste månedene vært nevnt en rekke land og steder som hadde vært aktuelt for toppmøtet.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, har blant annet den sørkoreanske øya Jeju blitt nevnt. På øya finnes det et eget senter som er bygget med tanke på internasjonale forhandlinger. Mar-a-Lago i Florida har også vært nevnt, dersom Trump fikk Kim Jong-un til USA. Også «nøytrale» land som Sverige og Sveits har vært nevnt.

Historisk mulighet

Natt til torsdag melder Nord-Korea at møtet blir en «historisk mulighet til å bygge en god framtid».

I en pressemelding publisert av det statlige nyhetsbyrået KCNA kaller Kim Jong-un møtet for et «strålende første steg» på veien mot å forbedre situasjonen på Koreahalvøya. Dette er første gang den nordkoreanske lederen kommenterer det kommende møtet, ifølge nyhetsbyrået Yonhap, skriver NTB.

Pressemeldingen fra Nord-Korea kom ikke lenge etter at Pompeo forlot landet.

Etter møtet med Kim og Pompeo ble det klart at Nord-Korea løslater tre amerikanske statsborgere som har vært fengslet i landet, og som har blitt brukt som pressmiddel mot USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media