Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal nekte Oslo- foreldre kontantstøtte

Blir Libe Rieber-Mohn (AP) byrådsleder etter høstens valg, vil ikke lenger la Oslo-foreldre motta kontantstøtte. Hun vil fjerne ordningen allerede i 2012.

VIL STYRE OSLO: Libe Rieber-Mohn  (Ap), her under 1. mai-talen på Youngstorget i Oslo 2011. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VIL STYRE OSLO: Libe Rieber-Mohn (Ap), her under 1. mai-talen på Youngstorget i Oslo 2011. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo Arbeiderpartis byrådslederkandidat, Libe Riebe-Mohn, vil gjøre Oslo til en forsøkskommune. En kommune uten kontantstøtte til småbarnsforeldre.

For blir hun byrådsleder i Oslo etter høstens valg, avvikler hun ordningen så fort som mulig - allerede innen 2012.

- Vi har fått rapport på rapport som viser at kontantstøtten er en hemsko for integrering. Nå må vi ta innover oss denne virkeligheten. Det er helt meningsløst å utbetale millioner i kontantstøtte, for så å bruke millioner for å rette opp skaden fordi kvinner og barn ikke har lært norsk eller integrert seg, sier hun til Dagbladet.

Denne uka lanserte Inkluderingsutvalget sin rapport «Bedre integrering». De foreslår å fjerne kontantstøtten, fordi den hindrer integrering, og dette er bare en rapport i rekka: også Brochmann-utvalget slår fast at kontantstøtte bidrar til å holde innvandrermødre utenfor arbeidslivet, og foreslår den avvikla innen en treårsperiode.

- La Oslo bli en forsøkskanin. Det er her utfordringene er størst: I Oslo er det er nesten utelukkende foreldre med innvandrerbakgrunn som får kontantstøtte. La oss bruke pengene på språkopplæring, og ikke på en ordning som holder mødre og barn hjemme, legger hun til.

Må øke barnehagedekningen Å fjerne kontantstøtten vil føre til et ekstra press på barnehagedekningen i Oslo, men dette bekymrer ikke Riebe-Mohn:

- Det blir en billig investering i forhold til utgiftene vi har nå. Vi vil bruke ressurser på strakstiltak som vil øke barnehagedekningen, forklarer hun.

- Men er ikke dette bare å eksportere problemene til nabokommunene? Vil ikke de som er avhengige av kontantstøtten bare flytter ut av Oslo?

- Det tror jeg ikke. Tvert om. Jeg har møtt mange innvandrerkvinner, og det er stor skepsis til konsekvensene av kontantstøtten. Jeg tror dette vil gi et incement til at kvinner kvalifiserer seg, og ikke blir passive mottakere av stønader. Inkludering handler også om likestilling og økt selvstendighet for kvinner.

- Flaut for Høyre og Frp Tidligere denne uka skrev Dagbladet at sentrale politikere i Høyre og Frp åpner døra på gløtt for å avvikle ordningen.

- Det må være pinlig for Frp og Høyre å ønske å opprettholde kontantstøtten når de ser konsekvensene av å opprettholde den, sier Rieber-Mohn.

I samme artikkel tok Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum til orde for at en ikke bør avvikle kontantstøtten bare fordi minoriteten i minoriteten har utfordringer med ordningen. Dette mener Rieber-Mohn er feil:

- I Oslo er situasjonen en helt annen enn den virkeligheten Sp forholder seg til ellers i landet, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!