<strong>MISTENKT:</strong> Den jemenittiske milliardærarvingen Farouk Abdulhak er den eneste mistenke i drapet på Martine Vik Magnussen. Han skal nå ha bedt om et møte med den norske advokaten Patrick Lundevall-Unger. Ifølge en dansk mellommann skal Abdulhak nå ønske en løsning på den elleve år gamle drapssaken. Foto: Britisk politi
MISTENKT: Den jemenittiske milliardærarvingen Farouk Abdulhak er den eneste mistenke i drapet på Martine Vik Magnussen. Han skal nå ha bedt om et møte med den norske advokaten Patrick Lundevall-Unger. Ifølge en dansk mellommann skal Abdulhak nå ønske en løsning på den elleve år gamle drapssaken. Foto: Britisk politi Vis mer

Martine-saken

Skal ønske løsning: - Har forklart meg hva som har skjedd

Drapsmistenkte Farouk Abdulhak har bedt om et møte med norsk advokat elleve år etter drapet på Martine Vik Magnussen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er blitt kontaktet og er i dialog med en mellommann som har dype forgreininger inn i Houthi- grupperingene i Jemen. Vi planlegger for et møte mellom Farouk Abdulhak, hans advokat, Houthi-lederen Abdulmalek al-Houthi og meg, sier advokat for familien til Martine Vik Magnussen, og leder for «Justice for Martine- stiftelsen, Patrick Lundevall-Unger til Aftenposten.

Han bekrefter opplysningene overfor Dagbladet.

- Dette er en stor milepæl som kanskje kommer til å løse saken. Jeg ble ringt opp av vår kontakt som har en dyp forgreining til Houti-bevegelsen, sier Lundevall-Unger til Dagbladet.

Han vil ikke gå inn på detaljer om møtet, men ser positivt på at han får møte den drapsmistenkte jemenitten og gruppa som skal skjule ham.

- Vi er jevnbyrdige personer som møtes på lik linje. Det vil jeg at Farouk skal vite, slik at vi møtes på en bra plattform, sier advokaten.

Det er borgerkrig i Jemen og Farouk Abdulhak skal være under beskyttelse av al-Houthi.

Både familiens og Storbritannias mål, er at sakens eneste mistenkte, den jemenittiske milliardærarvingen Farouk Abdulhak (32), blir utlevert til Storbritannia og stilt for retten.

TI ÅR: Videoen fra 2008 viser studenten Martine Vik Magnussen som forlater nattklubben i London sammen med Farouk Abdulhak. Hun ble meldt savnet dagen etter, og senere funnet voldtatt og drept i leilighetskomplekset hvor Abdulhak bodde. Onsdag 14. mars 2018 markeres tiårsdagen for drapet på Magnussen. Samme dag frigir britisk politi videoen fra nattklubben, som viser politiets eneste mistenkte i den ti år gamle drapssaken. Video: Metropolitan Police, London Vis mer

Dansk mellommann

Ifølge avisa vil møtet og samtalene handle om Farouk Abdulhaks mulige retur til Storbritannia, og de betingelser og krav han setter for å forklare seg for britiske myndigheter.

Advokaten mener et slikt møte vil være mulig å gjennomføre før sommeren.

Lundevall-Unger har så langt ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Aftenposten viser også til at den danske sikkerhetseksperten Lars Boje Madsen er en sentral mellommann mellom Abdulhak, Lundevall-Unger og Houti-lederen. Han har i flere år vært involvert i Martine-saken.

- Jeg kan bekrefte at Farouk Abdulhak og al-Houthi ønsker et møte med Lundevall-Unger i Jemens hovedstad Sanaa. Det er realistisk at det skjer før sommeren, og jeg er optimistisk fordi alt tyder på at Farouk er motivert, sier Lars Boje Madsen til avisa.

SKAL MØTES: Leder av Martine-stiftelsen Patrick Lundevall-unger har tro på at et møte i Jemen kan finne sted snart. Han frykter ikke sin egen sikkerhet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Har forklart hva som skjedde

- Han har forklart meg hva som skjedde, men det må han selv gjengi til andre. Jeg tror han forstår at Martine-saken vil leve videre selv om hun er død, og at han er interessert i å samtale om mulige løsninger, sier Madsen.

MINNENE OM MARTINE: Denne videoen viser Martine Vik Magnussens liv - fram til hun ble drept i London i 2008. Video: Martine-stiftelsen / Privat Vis mer Vis mer Vis mer

Det er i morgen elleve år siden Martine Vik Magnussen ble drept i London.

I dag skal hennes familie og Scotland Yard holde en pressekonferanse om den siste utviklingen i Norge.

- Det har vært en veldig utvikling i saken de siste 24 timene, og vi har nå helt ny informasjon. Det er ikke et direkte gjennombrudd, men nå er det mulig å se det for oss, sier Odd Petter Magnussen (67) til Dagbladet.

Stortinget og pressemøte

Det er elleve år siden datteren Martine Vik Magnussen (23) ble funnet voldtatt og drept i en kjeller i London. Like lenge har Odd Petter Magnussen kjempet for at rettferdigheten skal skje fyllest.

Storbritannia har ingen utleveringsavtale med Jemen, og Farouk har levd et beskyttet luksusliv i frihet på grunn av sin fars vennskap med tidligere president Ali Abdullah Saleh.

Men Jemen er et land herjet av borgerkrigen mellom regjeringsstyrker og opprørere fra houthi-militsen. Det antas at Farouks sikkerhetsnett og levestandard har forvitret kraftig etter at Saleh ble avsatt og deretter drept. Det har skapt håp om at han på et tidspunkt vil bli stilt for retten.

Britisk politi har holdt Farouks situasjon under nøye oppsikt, og har samtidig jobbet tett med Magnussen og stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet, vanligvis kalt Martine-stiftelsen.

I dag skal begge Martines foreldre, stiftelsen og gjestene fra Storbritannia besøke grava hennes på Asker kirkegård, før et møte med pressen. Deretter går turen til Stortinget, hvor de skal informere folkevalgte om saken, og det er også lagt inn et besøk på den britiske ambassaden på Frogner.

I NORGE: Etterforskningsledelsen i Scotland Yard kommer jevnlig til Norge for å utveksle informasjon og etterforskningsskritt med Odd Petter og stiftelsen, gjerne rundt årsmarkeringen for drapet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer