Skal på søppelkurs

I forrige uke kastet Carl I. Hagen farlig avfall i containeren til en butikk. Nå skal han på kurs for å lære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var i forrige uke Carl I. Hagen ble tatt på fersken som dårlig søppelmann.

Hans mørke Mercedes ble sett kjørende opp mot et hagesenter ikke langt fra Hagens bolig på Nøtterøy. Ut kom Hagen og slengte en søppelpose opp i containeren til hagesenteret.

Kastet farlig avfall
Ikke bare brukte Hagen containeren uten lov. Det viste seg også at han hadde kastet miljøfarlig avfall i søppelet.

Etterpå sa Hagen at han ikke visste at det var malingsspann og annet farlig avfall i søppelet han kastet. Men slike ting er det viktig å sjekke før man kaster søppel, understreker organisasjonen Grønn Hverdag.

- I maling er det helse- og miljøskadelige stoffer som blir liggende på søppelfyllinger og trekkes ut i grunnvannet når vi ikke får behandlet det på skikkelig måte. Dette er stoffer som samler seg opp over tid, sier Eidi Ann Hansen, miljørådgiver i Grønn Hverdag, til Dagbladet.no.

For de kommunene som bruker forbrenningsanlegg kommer stoffene ut både som slagg, avgasser og aske.

Statens forurensingstilsyn antar at svært mye av den malingen som ikke blir brukt opp i Norge, går rett ut i avløpet. Dette skaper trøbbel for renseanleggene våre. Årlig er det i Norge rundt 50 000 tonn farlig avfall som en ikke vet hvor blir av.

Ifølge Grønn Hverdag skal malingsrester og spann hverken kastes i søppelet og heller ikke i vasken.

- Malingspannet skal leveres til kommunale mottak for spesialavfall, noen kommuner har henteordning, de aller fleste har miljøstasjoner og lignede, sier Hansen.

Bot og bedring

Hagen har allerede beklaget at han har kastet søppel i andres container. Og nå skjønner han at han trenger opplæring i behandling av farlig avfall. Grønn Hverdag har invitert politikeren på kurs i behandling av risikoskrot, og Hagen lot seg ikke be to ganger.

- Han sa at han har dummet seg ut, og at han er interessert i å gå på kurs hos oss i behandling av farlig avfall, sier Hansen, som ikke var sein med å snu seg rundt. Kursopplegget er nå i ferd med å spikres for Hagen.

Politikeren stiller på søppelhåndteringskurs hos Grønn Hverdag tordag på Stortinget.

- Vi planlegger praktiske oppgaver og at vi skal ha eksamen til slutt. Da kan Hagen bruke nettet som hjelpemiddel, sier Hansen, som viser til Loop.no. Sidene forteller det hvordan du blir kvitt ditt farlige avfall. For dem som ikke har tilgang på nettet kan man også ringe for å få søppelråd på grønt nummer 800 31 500.

<B>LEGGER SEG FLAT:</B> Hagen innrømmer dårlige søppelvaner, men lover å bli bedre.
MÅ OPP TIL EKSAMEN:</B> Søppelhåndteringskurset skal avsluttes med eksamen for Hagen.