Skal pines og plages

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll holdt stillingen under gårsdagens grilling i samferdselskomiteen. Men når Telenor/Telia-fiaskoen kommer til Stortinget, må regjeringen belage seg på sterkere lut. Da blir spørsmålet: Hvor går Kjell Magne Bondeviks berømmelige tålegrense?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter gårsdagens grilling av samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll holder både Arbeiderpartiet og Høyre fast på at Stortinget ikke har fått tilstrekkelig informasjon om fusjonsavtalen.

Høyre i tvil

Om det betyr mistillit mot Bondevik-regjeringen, ville verken Ap-leder Thorbjørn Jagland eller Høyre-leder Jan Petersen svare på i går.

Ap kan være klar for regjeringsjakt, men Høyre er i tvil. Og Arbeiderpartiet vil neppe fremme mistillit om det ikke er sikret flertall for det i Stortinget.

Men allerede nå er det åpenbart at kritikken fra Stortinget blir sterk. Spørsmålet blir: Hvor mye juling tåler Kjell Magne Bondevik og hans samferdselsminister fra Stortingets talerstol?

Mer ydmyk

I gårsdagens høring ga Fjærvoll ingen innrømmelser, men var mer ydmyk seinere på kvelden i Redaksjon 21. Også Bondevik innrømmet at det alltid vil være et skjønn for hvor mye informasjon regjeringen skal gi Stortinget.

Dette kan tyde på at Bondevik vil gi Stortinget en innrømmelse stor nok til at regjeringen sikres videre liv.

Men før det skal Fjærvoll og Bondevik holdes på pinebenken.

Arbeiderpartiet mener saken fortsatt er alvorlig.

- Det advokatene advarte mot, skjedde jo. Store verdier har gått tapt, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Heller ikke Høyre-leder Jan Petersen avblåste krisen i går.

- Vi fikk ingen fullgode svar. Regjeringen er verken styrket eller svekket, sier han.

Ordbruken avgjør

Einar Steensnæs sier at det er statsråden og statsministeren som eventuelt må svare på hvor mye kritikk som kan tåles. Men Steensnæs viser til at Fjærvoll under høringen markerte en grense for hva han kan akseptere av kritikk. Påstander i pressen om at statsråden ikke har overholdt informasjonsplikten, kan statsråden ikke leve med hvis de blir gjentatt i Stortinget, sa Fjærvoll.