150 SLANGER:  På denne øya skal delstaten Massachusetts plassere om lag 150 giftige skogklapperslanger for å sikre artens videre eksistens i delstaten. Det får innbyggerne som bor rundt øya, som ligger i innsjøen Quabbin, til å reagere. Foto: Massachussetts Departement of Conservation and Recreation / NTB Scanpix
150 SLANGER: På denne øya skal delstaten Massachusetts plassere om lag 150 giftige skogklapperslanger for å sikre artens videre eksistens i delstaten. Det får innbyggerne som bor rundt øya, som ligger i innsjøen Quabbin, til å reagere. Foto: Massachussetts Departement of Conservation and Recreation / NTB ScanpixVis mer

Skal plassere klapperslanger på øy. Innbyggere frykter at de rømmer og «dreper alle»

Ingen grunn til bekymring, svarer myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Planen til den amerikanske delstaten Massachusetts om å plassere om lag 150 giftige skogklapperslanger på en øy for å sikre artens videre eksistens, har skapt frykt i befolkningen som bor rundt innsjøen hvor øya ligger.

Etter at nyheten om planen først ble omtalt, har delstatsmyndighetene blitt nedringt av bekymrede innbyggere rundt innsjøen Quabbin som frykter det aller verste, skriver The Washington Post.

- Folk er redde for at vi kommer til å plassere slanger på et offentlig sted og at de kommer til å formere seg som kaniner og spre seg rundt i landskapet og drepe alle, sier prosjektdirektør Tom French i miljøorganet hos delstatsmyndighetene som har klekket ut planen.

Ubebodd øy Øya det gjelder blir populært kalt Mount Zion og er om lag 5,5 km2 stor. Ingen mennesker bor der eller får lov til å ta seg dit, men øya er så vidt koblet til fastlandet. Og skogklapperslangene kan svømme.

Men delstaten ber innbyggerne om å slutte og bekymre seg. På sine hjemmesider har de skrevet fyldig om planen, og hvorfor innbyggerne rundt Quabbin ikke har noe å være redde for.

Selv om klapperslangene skulle klare å komme seg av Mount Zion, vil vinteren trolig ta liv av dem, heter det i uttalelsen.

Ingen dødsfall Og Tom French, prosjektleder for slangeplanen, sier til nyhetsbyrået Associated Press (AP) at det ikke har vært et dokumentert dødsfall som følge av slangebitt i Massachusetts siden kolonitidene.

Ifølge The Washington Post er skogklapperslangen utrydningstruet, og det skal kun eksistere rundt 200 slike slanger igjen i Massachusetts. Men planen for å sikre artens videre eksistens, er på ingen måte ny, skriver avisa.

I flere år har Massachusetts jobbet med planen. Unge slanger skal bli oppfostret i en dyrehage i Rhode Island, og når de blir drøyt halvannen meter lange skal de plasseres øya. Prosjektet har ifølge The Washington Post fått støtte av guvernør Charlie Baker.

Kraftig reduksjon i bestanden De siste 30 åra har bestanden av skogklapperslanger sunket betraktelig i Massachusetts, skriver The Washington Post og poengterer at menneskers adferd og framferd har vært en mye større trussel mot slangene enn vice versa.

- Gjennom historien har alle slags slanger vært fryktet og forfulgt, heter det uttalelsen på delstatsmyndighetenes hjemmesider.

- Som en giftig slange har skogklapperslangen helt sikkert potensiale til å utgjøre en fare, men virkeligheten er at de ikke har utgjort noen fare for offentligheten, heter det videre.

Går mot forslaget Associated Press har snakket med en av beboerne rundt innsjøen, Bob Curley, som mener utplasseringen av slangene på øya i Quabbin  er en dårlig idé.

Han forteller at ikke er i mot planer som skal sørge for at skogklapperlsangene ikke blir utryddet, men mener at fastlandet rundt øya hvor de skap plasseres er et for populært turområde til at det er forsvarlig å plassere slangene på Mount Zion.

- Når det uunngåelige skjer og det skjer et samspill mellom en turgåer og en slange, hva blir følgende? Kommer turstiene rundt øya til å bli stengt av, spør Curley retorisk.