SØPPELFYLLING: Langs ruten fra den nederste campen og opp til toppen av Mount Everest ligger det igjen både telt, soveposer, oksygentanker, tauverk, stiger, matbokser og lik etter klatrere som aldri kom seg ned. Dette bildet fra mai 2010 viser en nepalsk sherpa som plukker søppel på 8000 meters høyde. Foto:  AFP PHOTO/Namgyal SHERPA
SØPPELFYLLING: Langs ruten fra den nederste campen og opp til toppen av Mount Everest ligger det igjen både telt, soveposer, oksygentanker, tauverk, stiger, matbokser og lik etter klatrere som aldri kom seg ned. Dette bildet fra mai 2010 viser en nepalsk sherpa som plukker søppel på 8000 meters høyde. Foto: AFP PHOTO/Namgyal SHERPAVis mer

Skal plukke fire tonn med søppel på Mount Everest

- Verdens høyestliggende søppelfylling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mount Everest kan dessverre beskrives som verdens høyestliggende søppelfylling, sier major Ranveer Singh Jamval til Daily Mail.

4. april skal han lede 34 personer fra det indiske forsvaret opp på Mount Everest for å rense det 8848 meter høye fjellet for søppel.

Aksjonen skal markere at det er 50 år siden den første indiske fjellklatreren kom seg til toppen av den ikoniske fjelltoppen.

- Vårt mål er å oppfylle vår statsministers drøm om renhold også på verdens tak, sier Ranveer Singh Jamval.

Det målet innebærer å frakte ned hele fire tonn med søppel fra verdens høyeste fjell.

- Søppeldynge Etter at Edmund Hillary og Tenzing Norgay ble de første til å bestige Mount Everest i 1953, har det vært et velkjent problem at klatrere etterlater seg store mengder søppel hvert år.

STRENGE REGLER: Dersom en fjellklatrer ikke tar med seg den obligatoriske kvota på åtte kilo søppel ned fra Mount Everest, vil personen bli ilagt en bot på 4000 dollar. Bildet fra 2010 viser en nepalsk sherpa under en av de mange miljøaksjonene iversaktt for å rydde opp langs ruta til toppen.  AFP PHOTO/Namgyal SHERPA
STRENGE REGLER: Dersom en fjellklatrer ikke tar med seg den obligatoriske kvota på åtte kilo søppel ned fra Mount Everest, vil personen bli ilagt en bot på 4000 dollar. Bildet fra 2010 viser en nepalsk sherpa under en av de mange miljøaksjonene iversaktt for å rydde opp langs ruta til toppen. AFP PHOTO/Namgyal SHERPA Vis mer

Basen på 8300 meters høyde ble i 2010 beskrevet av de norske klatrerne Lars Oma Erichsrud og Petter Lindén Nyquist som «en plass mer lik en søppeldynge enn en teltplass», ifølge Aftenposten.

Langs ruten fra den nederste campen og opp til toppen ligger det igjen både telt, soveposer, oksygentanker, tauverk, stiger og matbokser - men også lik etter klatrere som aldri kom seg ned.

- Jeg blir faktisk litt sinna når jeg klatrer Mount Everst på grunn av alt søppelet, sa Namgyal Sherpa til BBC i 2010, som på det tidspunktet hadde klatret til topps sju ganger.

Flere miljøprosjekter I 2011 ble det iverksatt et liknende prosjekt som det indiske forsvaret nå har tatt initiativ til, og fire tonn søppel ble fraktet ned fra fjellet. I tillegg har årlige «Eco-Everest»-ekspedisjoner siden 2008 samlet og hentet ned 15 tonn med søppel.

Men disse aksjonene har ikke vært nok for å redde fjellet fra forsøpling, og ingen tør å svare på akkurat hvor mange tonn søppel som ligger gjemt under snø og is.

På grunn av de store miljøproblemene knyttet til at stadig flere ønsker å bestige Mount Everest, innførte Nepal i fjor en enda strengere straff for forsøpling.

Dersom en fjellklatrer ikke tar med seg den obligatoriske kvota på åtte kilo søppel ned fra fjellet, vil personen bli ilagt en bot på 4000 dollar.

Avføring Tidligere i år ble det også slått alarm på grunn av den store mengden avføring som er i ferd med å samle seg opp.

- Menneskene som gjør fra seg her, blir et forurensingsproblem, og det kan føre til spredning av sykdommer, sa Ang Tshering, leder i Nepals fjellklatrerorganisasjon, nylig til The Guardian.
Klatrere i Nepal mener imidlertid menneskelig avføring på Mount Everest er et problem.

- Helsefarlig - Menneskene som gjør fra seg her, blir et forurensingsproblem, og det kan føre til spredning av sykdommer, sier Ang Tshering, leder i Nepals fjellklatrerorganisasjon, ifølge The Guardian.