Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal prøve å slå tilbake etter sitt annus horribilis

2013 ble et år fylt av tabber og kriser for USAs president, Barack Obama. I natt holder han årets viktigste tale.

TUNGT ÅR: President Barack Obama hadde ikke mange politiske seire å glede seg over i 2013. I natt holder han den viktige «state of the union»-talen i Kongressen. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
TUNGT ÅR: President Barack Obama hadde ikke mange politiske seire å glede seg over i 2013. I natt holder han den viktige «state of the union»-talen i Kongressen. Foto: AP Photo/Charles Dharapak Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): For ett år siden ble Obama tatt i ed til sin andre presidentperiode. I den offensive innsettelsestalen hadde han store visjoner. Når han i natt til onsdag norsk tid gjør opp status i «state of the union»-tale ser alt langt mørkere ut.

2013 viste seg nemlig å bli Obamas annus horribilis hvor svært lite gikk som han hadde håpet. Andelen amerikanere som mener han gjør en god jobb har også stupt fra 57 prosent til 41 prosent i samme periode, ifølge CNN.

- Hans femte år som president ble avsluttet defensivt sammenkrøket. Han skal være fornøyd om han klarer å beskytte helsereformen og andre demokratiske programmer som republikanerne vil fjerne. Dette er virkelig et «brannmurspresidentskap», sier presidenthistorikeren Douglas Brinkley til AP.

Tabbeåret Krisene og nederlagene sto i kø i 2013.

• Etter skytemassakren på barneskolen i Newtown i desember 2012 forsøkte Obama å gjennomføre en moderat innstramming av våpenlovene, men klarte ikke med å få med seg kongressen.

• Obama-administrasjonen havnet også i hardt vær for sin håndtering av terrorangrepet mot det amerikanske konsulatet i Benghazi 11. september 2012 hvor fire personer inkludert USAs ambassadør ble drept. De hevdet først at angrepet var antivestlige protester som utartet. Seinere viste det seg at personer tilknyttet al-Qaida sto bak.

Edward Snowdens avsløringer av den massive overvåkingen til National Security Agency (NSA), som Obama stilltiende hadde videreført skapte sterke reaksjoner både blant overvåkede amerikanere og blant statsledere og befolkningen hos USAs allierte.

• Syria ble en stor og pinlig krise for Obama i fjor høst. Ifølge amerikansk etterretning brukte landets diktator, Bashar al-Assad kjemiske våpen til å ta livet av egen befolkning. Tidligere hadde Obama omtalt kjemiske våpen som en «rød linje», og han ble dermed tvunget til å varsle et begrenset militært angrep. Men verken Kongressen eller allierte støttet ham. Dermed ble han stående temmelig alene inntil al-Assads allierte, Russland, reddet ham ut av knipa med en diplomatisk løsning.

• 1. oktober ble stengte statlig sektor i USA dørene etter at republikanerne nektet å gå med på en midlertidig budsjettavdale uten samtidig å utsette Obamas prestisjefylte helsereform. Da budsjettkrisa endelig var over, så det ut til at republikanerne lå nede med brukket rygg, men fokuset rettet seg raskt mot Obama. Nettsida som hvor folk enkelt skulle få tegne den obligatoriske helseforsikringen som helsereformen innebærer, var nemlig full av tekniske problemer. Dermed ble det som skulle være Obamas signaturreform som president, liggende latterliggjort i startgropa mens skadefro republikanere godtet seg.

- Handlingens år Obama vil trolig gjøre det han kan for å bruke «state of the union»-talen til å nullstille etter det forferdelige året, og å oppildne demokratene igjen før høstens mellomvalg.

INVITERT: Carlos Arredondo (med hatt) og Jeff Bauman i rullestolen var to av ofrene etter bombene mot Boston Marathon. Nå er de blant Michelle Obamas gjester i Kongressen under presidentens tale. Foto: AP Photo/Charles Krupa
INVITERT: Carlos Arredondo (med hatt) og Jeff Bauman i rullestolen var to av ofrene etter bombene mot Boston Marathon. Nå er de blant Michelle Obamas gjester i Kongressen under presidentens tale. Foto: AP Photo/Charles Krupa Vis mer

- Jeg tror det vi så i 2013 var at Washington ikke leverte for det amerikanske folk. Presidenten ser dette som handlingens år, for å jobbe med Kongressen der han kan, og å gå utenom Kongressen der det er nødvendig, sier Obamas pressetalsmann, Jay Carney, til ABC News.

Nøyaktig hva han vil si er ikke kjent, men alle eksperter venter blant annet at han vil gjøre økonomisk ulikhet til et hovedtema.

Det er en god sak for demokratene i et valgår hvor mange er dypt bekymret over stadig større forskjeller mellom fattige og rike. En meningsmåling fra USA Today og Pew Research Center viser blant annet at en overveldende støtte både blant demokrater og republikanere for å heve den lovfestede minstelønna fra 7,25 dollar i timen (om lag 44 kroner) til 10,10 dollar (om lag 61 kroner). Forslaget har inntil videre kjørt seg fast i Kongressen.

En immigrasjonsreform står også høyt på ønskelista til Obama. Det er et høyt prioritert tema også for republikanerne. Mange vil derfor lytte nøye til hva president har å si om hva som kan gjøres for USAs millioner av udokumenterte innvandrere, særlig fra Latin-Amerika, som i dag oppholder seg ulovlig i USA. Obama ønsker å gi de fleste av disse en mulighet til å få oppholdstillatelse, men trenger støtte fra republikanerne.

Æresgjester Det hvite hus har offentliggjort navnene på noen av gjestene til førstedame, Michelle Obama. Hennes gjester i Kongressen blir ofte trukket fram i presidentenes tale for å illustrere poenger.

INVITERT: Tidligere baskeballstjerne, Jason Collins, sto i 2013 fram som homofil. Nå er han en av Michelle Obamas gjester under presidentens tale i Kongressen. Foto: AP Photo/John Amis
INVITERT: Tidligere baskeballstjerne, Jason Collins, sto i 2013 fram som homofil. Nå er han en av Michelle Obamas gjester under presidentens tale i Kongressen. Foto: AP Photo/John Amis Vis mer

Blant årets gjester er en tidligere basketballspilleren Jason Collins, som sto fram som homofil i Sports Illustrated i fjor.

Til stede er også to ofre etter bombingen under Boston Marathon i fjor, en skolelærer fra Washington D.C., brannsjefen i tornadoherjede Moore i Oklahoma og en tenåring som imponerte presidenten dypt i fjor med en hjemmelaget luftkanon som de brukte til å skyte marshmallows med i Det hvite hus.

Hele Norges coronakart