Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal redde oss ved dommedag - tålte ikke snøsmelting

Vannet rant 15 meter inn i en tunnel. 

LONGYEARBYEN: På Svalbard, i permafrosten, 1300 kilometer nord for polarsirkelen, ligger verdens største sikkerhetslager for frø.
<br>Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LONGYEARBYEN: På Svalbard, i permafrosten, 1300 kilometer nord for polarsirkelen, ligger verdens største sikkerhetslager for frø.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uvanlig varme temperaturer forrige høst forårsaket at vann har lekket inn i inngangen til det såkalte «Dommedagshvelvet», skriver CNN.

500 millioner frø
Det globale frøhvelvet ligger på Svalbard, skåret inn i siden av et fjell. Hvelvet inneholder mer enn 500 millioner frø fra rundt om i verden - frø som skal brukes til å gjenskape matforsyninger.

FRØ: Ulike typer frø inne i hvelvet til Svalbard Global Seed Vault. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FRØ: Ulike typer frø inne i hvelvet til Svalbard Global Seed Vault. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Det er den norske regjeringen som eier hvelvet, og det er Landbruks- og matdepartementet som styrer administrasjonen. Ifølge Statsbygg er det er et frøhvelv som skal fungere som menneskelighetens siste håp etter en global katastrofe.

Ifølge Hege Njaa Aschim, talskvinne for Statsbygg, så rant vannet rundt 15 meter inn i en tunnel under en uvanlig varm og regnfull oktober måned.

- Vi har sett endringer. Bakken er løsere og permafrosten har ikke vært som planlagt, sier Aschim til CNN.

Skal bygge vanntette vegger
Det er uvisst om hendelsen er en del av en langsiktig syklus eller om den vil eskalere. Men ifølge Aschim vil de ikke ta noen sjanser.

FRØHVELV: Global Seed Vault åpnet i 2008 for å beskytte og bevare frø.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FRØHVELV: Global Seed Vault åpnet i 2008 for å beskytte og bevare frø.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Aschim presiserer at medieoverskrifter som sier at global oppvarming er årsaken, kun er spekulasjon, men at det er en av teoriene som forskerne undersøker.

Forbedringsarbeidet omfatter å fjerne krafttransformatorer fra tunnelens inngang, slik at færre mennesker går inn i tunnelen. Det skal også bygges vanntette vegger i tunnelens inngang.

LAGRES: Kasser med frø fra Nord-Korea står blant kasser fra hele verden i frølageret på Svalbard for å bli lagret for ettertiden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LAGRES: Kasser med frø fra Nord-Korea står blant kasser fra hele verden i frølageret på Svalbard for å bli lagret for ettertiden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis merNaturens kjøleskap
Global Seed Vault åpnet i 2008 for å beskytte og bevare frø i tilfelle en verdensomspennende landbrukskatastrofe.

Permafrosten er naturens kjøleskap. Om strømtilgangen skulle feile, vil temperaturen inne i hvelvet stabilisere seg på åtte minusgrader. Dette er kaldt nok til å bevare hvelvets innhold i flere tiår.

Frøenes genetiske egenskaper er avgjørende hvis en viktig planteart utryddes ved krig, tørke eller flom. I oktober 2015 var det første gang at frø fra hvelvet ble tatt i bruk, på grunn av borgerkrigen i Syria.

Hele Norges coronakart