Skal «rense» Benghazi i natt

Muammar Kadhafi advarer om at det ikke «vil bli vist nåde» når den viktige opprørsbyen angripes.

 ADVARER:  Kadhafi advarer om angrep mot Benghazi i kveld. REUTERS/LBC
ADVARER: Kadhafi advarer om angrep mot Benghazi i kveld. REUTERS/LBCVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Benghazi er siden byen ble frigjort fra Kadhafis styrker blitt regnet som opprørets vugge i Libya. Det er her den uavhengige regjeringen er blitt stiftet, og innbyggere i byen har de siste dagene ventet på at Kadhafis angrep vil komme.

I en radiotale henvende despoten seg i kveld direkte til innbyggerne i byen. Han advarte om at byen angripes i dag. Kadhafi sier at de som fortsatt kjemper i Benghazi er kriminelle som er sluppet fri fra fengsel, at de er "narkomane mordere".

Kort tid etter talen meldte opprørsgrupper om flyangrep i byen. Samtidig skal det være harde kamper på bakken i området, melder Al Jazeera. Ifølge AP er imidlertid den nærmeste gruppen pro-Kadhafi-soldater 130 kilometer unna byen.

- Ingen nåde - Vi kommer i kveld. Det vil ikke bli vist nåde. Vi har tilbudt amnesti til alle de som la fra seg våpnene i Ajdabiya og andre regioner, sa Kadhafi i talen.

Den ble holdt samtidig som sikkerhetsrådet satt samlet i FN-bygget for å stemme over en resolusjon som kan åpne for maktbruk overfor regimet.

Mens Kadhafi snakket til byens borgere, samlet det seg også store folkemengder i Benghazis gater. De ropte igjen rasende slagord mot despoten.

Viste til Franco I talen viste Kadhafi blant annet til da Francos styrker marsjerte inn i Madrid. Den libyske lederen slo fast at det var folket som frigjorde Madrid, og venter at folket nå vil gjøre det samme i Benghazi.

- Sannhetens øyeblikk er kommet. Dette er dagen da vi skal frigjøre byen. Vi har sett fram til denne dagen. I morgen vil vi fortsette sørover, sier despoten.

Kadhafi slo også fast at alle som ikke legger ned våpnene, vil bli regnet som fiender når angrepet starter.

- Forrædere - Kast våpnene og finn en vei ut av byen, så er du reddet. De unge mennene som prøver å brenne landet vårt skal ikke vises noen nåde. De er forrædere, som bruker og blir brukt av de utro fra Qatar, Kuwait og andre land, sier despoten i radiotalen.

- Nå er du sulten og tørst, sier han henvendt til det libyske folk. - Vi har ikke hatt en naturkatastrofe som den i Japan, men vi skal håndtere disse forræderne, sier han.

Kadhafis styrker har tatt kontroll over stadig mer av Libya de siste dagene, etter at opprørerne en periode fikk rotfeste i store områder.

Raste mot Kadhafi - De som er tvunget til å følge disse forræderne, vil også bli tilgitt. De er mine barn, og vi skal ikke la disse barna ødelegge bildet av landet vårt etter en så fantastisk historie. Jeg har tidligere frigjort Benghazi med geværet mitt, sier Kadhafi.

Opprørerne nektet imidlertid å fjerne seg fra byens gater. Hva kvelden og natten vil bringe, er usikkert.

- De vil bli utslettet. I morgen vil det bare vårt folk være igjen i Benghazi. Dere må alle gå ut og rense byen. Og jeg, Muammar Kadhafi, jeg vil dø for mitt folk. Med guds hjelp, sier han.