Skal rette opp inntrykket

Paven på besøk i Tyrkia. Enorme sikkerhetstiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pave Benedict XVI er på besøk i Tyrkia, det første muslimske landet han besøker etter at han hisset på seg store deler av den muslimske verden med si uttalelse om islam og vold  tidligere i høst. (LINK)

Sikkerhetstiltakene er enorme, ettersom tyrkiske myndigheter vil unngå at protester mot paven skal blusse opp på ny. Tiltakene er strengere enn da president George Bush besøkte landet i 2004.

3000 sikkerhetsmannskaper er spredd utover Ankara, med snikskyttere plassert på hustak og fjelltopper, kamuflerte soldater på post i skogområdene langs kjøreruten og sporhunder i gatene.

Før paven forlot Roma, sa han at dette er «en reise for dialog, brorskap og forsoning i en historisk vanskelig tid.»

Da paven landet i Ankara ble han møtt av statsminister Recep Tayyip Erdogan, som så sent som i går kunngjorde at han ville sette av tid til å møte paven.

- Vi håper at besøket vil styrke båndene og den globale freden, sier Erdogan.

Tyrkiske aviser er delte i sitt syn på besøket. «En påtvunget gjest» skriver den pro-islamske avisen Vakit på forsiden, mens den liberale Milliyet mener besøket er «en historisk sjanse til å spre mørke skyer som henger mellom den islamske og vestlige verden.»

Søndag  demonstrerte 25 000 tyrkere mot paven, og ba han holde seg hjemme.

DEMONSTRERTE: På søndag og i går demonstrerte tyrkere mot pavens besøk til landet, etter at han hisset på seg store deler av den muslimske verden med sine uttalelser om Muhammed og vold i september. Foto: SCANPX/EPA
DEMONSTRERTE: På søndag og i går demonstrerte tyrkere mot pavens besøk til landet, etter at han hisset på seg store deler av den muslimske verden med sine uttalelser om Muhammed og vold i september. Foto: SCANPX/EPA Vis mer

Besøket vil bli en test på hvorvidt Benedict kan mykne spenningene mellom muslimer og kristne, etter hans sitering av en gammel bysantinsk keiser, som karakteriserte Muhammeds lære som «ond og inhuman.»

Det vil også vise om tyrkerne er villige til å tolerere kritikk av Islam. Justisminister Cemil Cicek, som også er regjeringens talsperson, sier besøket er en mulighet for å forbedre forholdet mellom den kristne og muslimske verden.

I morgen reiser paven videre til Ephesus og så til Istanbul, der han skal treffe lederen for verdens 250 millioner ortodokse kristne.

PÅ TUR: Pave Benedict XVI på flyplassen i Roma, før avreise til Tyrkia.
STRENGE TILTAK i sikkerheten i Ankara og Tyrkia. Myndighetene der risikerer ikke at pavens besøk skal forårsake ytterligere demonstrasjoner.