VOLLAN GJESTESTUE: Per Vålnes har vært savnet savnet siden 1.desember 2011. Ingen lik er funnet og politiet skal nå rive deler av Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn, Balsfjord. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
VOLLAN GJESTESTUE: Per Vålnes har vært savnet savnet siden 1.desember 2011. Ingen lik er funnet og politiet skal nå rive deler av Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn, Balsfjord. Foto: Christian Roth Christensen/DagbladetVis mer

Skal rive deler av Vollan Gjestestue

I håp om å finne liket av Per Vålnes (50).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Troms tingrett besluttet denne uka å la politiet rive deler av Vollan Gjestestue i Troms, i håp om å finne liket av Per Vålnes (50). Det skriver VG.

Kjennelsen skal gi lov til ransaking, men ikke gransking.

Politiet har tidligere gjort tekniske søk ved overflaten til tilbygget uten resultat. I kjennelsen fra Nord-Troms tingrett står det at det eneste etterforskningsskrittet som gjenstår er å lete etter liket av Per Vålnes under det nye tilbygget på Vollan Gjestestue.

Kriminalteknisk avdeling ved KRIPOS skal stå som faglig ansvarlig for gjennomføringen.

Kan kreve erstatning Politiet har lovet å gå fram på en slik måte at de bygningsmessige inngrepene og kostnadene begrenses i størst mulig grad. Etterpå skal gjestestua tilbakeføres til den standen den var i.

Tingretten påpeker i sin kjennelse at Vollan gjestestue i etterkant også vil kunne kreve erstatning for økonomiske tap.

I sin begjæring til retten ba politiet også om tillatelse til opprette en såkalt gransking, noe som ville åpnet for bistand fra sakkyndige. Dette har tingretten avslått, men det kan bli aktuelt å oppnevne sakkyndige dersom politiet finner liket eller spor av liket, tilføyes det.

Savnet siden 2011 Hundeoppdretteren Per Vålnes forsvant etter feiringen av hans egen 50-årsdag hjemme i Balsfjord for to og et halvt år siden. Intens leting både til lands og vanns har vært resultatløs.

Vålnes' nå 41-årige kjæreste, hennes nye samboer (40) og en 43-årig venn av dem ble et år seinere pågrepet og siktet for å ha tatt livet av ham. De tre satt 13 måneder i varetekt før de ble løslatt sist desember.

I oktober i fjor gjorde politiet det de selv betegnet som et siste forsøk på å finne Vålnes - under golvet på nybygget på gjestegården, som ligger i Nordjkosbotn, noen kilometer unna bopelen. Grundige søk med blant annet georadar ga ikke noen svar på gåten.

Boret i gulvet Torsdag 24. oktober avsluttet politiet sine søk etter den antatt drepte Per Vålnes i grunnen på Vollan Gjestestue i Balsfjord. Undersøkelser med georadar ble utført i samarbeid med Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). 

Deres rapport gjorde at politiet besluttet å bore i grunnen, da den viste to områder med avvik av en slik karakter at det er behov for ytterligere undersøkelser:

- Avvikene i grunnen viste seg å være sand og grus, sier han.

26. august i fjor begynte politiet å bore i golvet på Vollan Gjestestue. Håpet er at boringen skal avdekke liket av tobarnsfaren.

- Det vi gjør, er at vi borer ned i grunnmuren og bruker kriminalsøkshund som en første indikasjon på om det kan være noe der, sa Andreas Nilsen, regionlensmann i Målselv, Bardu og Balsfjord, til Dagbladet den gang.

ANTATT DREPT: Hundeoppdretter Per Vålnes (50) ble meldt savnet etter sin egen bursdagsfeiring natt til 27. november 2011. Foto: Privat
ANTATT DREPT: Hundeoppdretter Per Vålnes (50) ble meldt savnet etter sin egen bursdagsfeiring natt til 27. november 2011. Foto: Privat Vis mer