Skal satellittovervåkes

Britiske myndigheter planlegger å merke dømte pedofile med elektronisk overvåkingsutstyr slik at de til enhver tid vet hvor den pedofile befinner seg, skriver The Observer søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Merkingen er helt ny, og eksperter mener den kan føre til en revolusjon i behandlingen og overvåkingen av sexovergripere, ifølge den britiske avisen.

Signalene skal sendes via satellitt, noe som gjør at en persons bevegelser kan lokaliseres med bare tre meters feilmargin.

Prøveprosjektet, som er støttet av det britiske innenriksdepartementet, vil omfatte mellom 100 og 500 pedofile. Et britisk parlamentsmedlem har allerede meldt seg som forsøkskanin og vil bli utstyrt med et merke rundt ankelen og en mobiltelefon med linje til en alarmsentral denne uken.

- Dette kan være revolusjonerende teknologi, men vi må finne ut om den virker. Jeg vil teste dette ordentlig, sier Dan Morris fra partiet Labour.

Menneskerettsgrupper er imidlertid kritiske til innretningen:

- Hvis folk er løslatt, bør de kunne leve sine liv i frihet. Dette gjør skillet mellom skyld og uskyld uklart, sier Mark Littlewood, direktør i organisasjonen Liberty.