Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skal Schjøtt gjøre drittjobbene mens Jens er president?

Trine Skei Grande (V) ber Karl Eirik Schjøtt-Pedersen møte i Stortinget for å forklare hva han gjør som statsråd uten portefølje.

KREVER PEDERSEN TIL STORTINGET: Venstre-nestleder Trine Skei Grande krever at nyutnevnt statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen stiller i Stortingets spørretime neste uke for å forklare hvordan han forholder seg til det norske parlamentet. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
KREVER PEDERSEN TIL STORTINGET: Venstre-nestleder Trine Skei Grande krever at nyutnevnt statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen stiller i Stortingets spørretime neste uke for å forklare hvordan han forholder seg til det norske parlamentet. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Utnevnelsen av Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) til den nyopprettede statsrådsposten «samordningsminister», har vakt oppmerksomhet både i politiske og faglige kretser.

Schjøtt-Pedersen har tidligere vært både finansminister og fiskerimister. Han er en av Stoltenbergs nærmeste medarbeidere, men besitter nå en ministerpost er uten portefølje eller fagansvar.

Krever svar
Nå forlanger Venstres nestleder og stortingsrepresentant Skei Grande at han stiller i Stortingets spørretime onsdag neste uke, for å forklare hvordan han vil forholde seg til de folkevalgte.

- Vi vil vite hvilken jobb han er satt til å gjøre. Er han en statsminister-II, der han skal gjøre drittjobbene mens Jens er en slags president? Det er en norsk tradisjon for at statsråder har en jobb og et kontor å gå til. Og at de rapporterer til Stortinget når vi som folkevalgte ønsker svar, sier Skei Grande til Dagbladet.

STÅR HAN ANSVARLIG OVERFOR DE FOLKEVALGTE? Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er statsråd og statbsjef med ansvar for å samordne, men det er uklart hva. Foto: Skjermdump regjeringen.no
STÅR HAN ANSVARLIG OVERFOR DE FOLKEVALGTE? Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er statsråd og statbsjef med ansvar for å samordne, men det er uklart hva. Foto: Skjermdump regjeringen.no Vis mer

Det har tidligere kommet signaler om at Schjøtt-Pedersen ikke vil svare på spørsmål i egenskap av rollen som samordningsminister.

- Karl Eirik vil ikke være konstitusjonelt ansvarlig på noen områder, og han vil aldri så lenge han er samordningsminister fremme noen saker for Stortinget. Hvis Stortinget retter spørsmål til ham, vil de bli sendt videre til ansvarlig statsråd, sa statssekretær ved Statsministerens kontor, Torbjørn Giæver Eriksen til Klassekampen på mandag.

«Grå eminense»
Dagsavisen omtalte i den nye statsråden som en «grå eminense» og konkluderte med at utnevnelsen var et «dårlig signal».

SPENT PÅ SVARET: Professor Trond Nordby mener Schjøtt-Pedersen bør svare på hvilken rolle han har.
SPENT PÅ SVARET: Professor Trond Nordby mener Schjøtt-Pedersen bør svare på hvilken rolle han har. Vis mer

Ettersom Schjøtt-Pedersen ikke har en egen portefølje er det også uavklart om han kan holdes til ansvar for noen vesentlig deler av regjeringens politikk. Professor i statsvitenskap Trond Nordby ser fram til at Schjøtt-Pedersen møter i Stortinget.

- Spørsmålet som stilles er betimelig. Kan han svare for andre statsråders fagfelt, fordi han skal samordne alt? Eller kan han ikke svare på noe, fordi han ikke har egen portefølje? Han vil trolig møte i underutvalget, sammen med Stoltenberg, Navarsete og Halvorsen og derfor  spille en sentral politisk rolle, sier Nordby til Dagbladet.

- Som Franz Beckenbauer
- Schjøtt-Pedersen har en uklar konstitusjonell stilling, sier Nordby, som mener statsråden i praksis er immun for kritikk fra både riksrevisjonen og Stortingets kontrollkomite.

SAMMENLIKNES MED BECKENBAUER: Professor i statsvitenskap Trond Nordby sammenlikner Schjøtt-Pedersens rolle med den tyske fotballspilleren Franz Beckenbauer (til venstre), som spilte uten fast plassering på landslaget. Han skulle både takle motspillere, forsvare og score Foto: Allsport MSI/ALLSPORT
SAMMENLIKNES MED BECKENBAUER: Professor i statsvitenskap Trond Nordby sammenlikner Schjøtt-Pedersens rolle med den tyske fotballspilleren Franz Beckenbauer (til venstre), som spilte uten fast plassering på landslaget. Han skulle både takle motspillere, forsvare og score Foto: Allsport MSI/ALLSPORT Vis mer

- Han er en libro på linje med Franz Beckenbauer da hans spilte for det tyske landslaget, uten en fast posisjon. Det samme er statsråden i kollegiet som utgjør regjeringen, sier Nordby.

I regjeringen avventer de den formelle henvendelsen fra Skei Grande.

- Vi skal gi et svar på hvordan dette håndteres når den ankommer. Men Stortinget skal selvfølgelig få svar på at det lures på, sier Giæver Eriksen, som ikke vil spå om Schjøtt-Pedersen selv svarer på henvendelsen neste uke.

Samordningsminister Schjøtt-Pedersen har så langt ikke returnert Dagbladets henvendelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media