MØTTE BREIVIK: Forsvarerne Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad møtte deres klient på Ila i dag. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
MØTTE BREIVIK: Forsvarerne Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad møtte deres klient på Ila i dag. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer

Skal se bilder av de drepte på Utøya

Hvis de sakkyndige skal starte tvangsobservasjon av Anders Behring Breivik til uka, vil han samtidig ha tilgang til bilder av de døde på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ILA (Dagbladet): Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra besøkte i dag deres klient Anders Behring Breivik på Ila fengsel. Blant temaene som ble diskutert var rommet Breivik skal observeres i dersom de rettspsykiatriske sakkyndige, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, velger å benytte seg av tillatelsen om tvangsobservasjon av terroristen.

- Det er et slags møterom i andre etasje på rundt 60 kvadratmeter. Det er møblert med sofa og bord og en datamaskin. Der har de anledning til å observere hans gjøremål. Mye av tida hans vil nok gå med på å lese dokumenter, sier Geir Lippestad til pressen utenfor Ila i ettermiddag.

Breivik så selv rommet tidligere i dag og har gitt tilbakemelding til sine forsvarere om at han er fornøyd.

- Vi var og så på rommet. Det er viktig at sikkerheten til vår klient og de som skal observere ham er ivaretatt, noe det ser ut til å være, sier Lippestad.

Breivik har nå begynt å få tilgang til mer og mer av politiets etterforskningsdokumenter. Det var også blant temaene mellom Breivik og forsvarerne i dag.

- Vi har forberedt ham på at deler av dokumentene har svært brutal karakter. Det finnes blant annet bilder av de avdøde fra utøya som han kan få tilgang til, sier Lippestad.

Forsvarerne spurte i dag Breivik om han ønsker å se bildene nå eller i den kommende rettssaken.

- Som forsvarere har vi rådet ham til å se bildene før rettssaken. Det mener vi vil være fornuftig. Vi har sagt til ham at dette vil bli tema i retten og han på et tidspunkt vil se de uansett. Han har sagt at han vil se de nå, sier Lippestad.

Dermed kan de rettspyskiatriske sakkyndige muligens få observe hvordan Breivik reagerer på bildene fra Utøya hvis de velger å starte observasjonen av ham til uka.

Dagbladet kommer med mer.