Høie svarer om påskereglene:

Skal selv på hytta: - Innafor

Påskereglene har skapt full forvirring, og helseminister Bent Høie forsøker nå å oppklare hva Norges befolkning skal forholde seg til. Selv skal Bent Høie tilbringe mesteparten av påska på hytta i Rogaland.

FORVIRRING: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det generelle rådet for påska er å møte færrest mulig. Foto: Berit Roald / NTB
FORVIRRING: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det generelle rådet for påska er å møte færrest mulig. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 110 000 +444
innlagt194 -5
døde 737 +3
påvist smittet 145 000 000+899.8K
døde 3 070 000 +13.7K
Se mer

- Er du fra områder som har forhøyede tiltak nå, skal du ikke dra på besøk til familie andre steder i landet og ikke dra for å bo på hotell andre steder i landet, sa helseminister Bent Høie på NRKs Nyhetsmorgen torsdag.

- Det betyr at om du er fra for eksempel Oslo eller Viken, men opprinnelig er fra Bergen, skal du ikke dra hjem og bo med foreldre eller svigerforeldre.

Uttalelsen skapte full forvirring om hva som gjelder for den nært forestående påskeferien.

Fraråder reiser

Til Dagbladet forklarer Høie at det nå er to ting som gjelder for å reise på påskeferie:

  • I områdene med høyt smittetrykk er det frarådet å reise.
  • I de andre områdene av landet gjelder et generelt råd om å unngå unødvendige reiser.

- Disse veldig strenge rådene, gjelder for områdene med høy smitte, sier helseministeren.

PÅSKEKAOS: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvilke råd som gjelder i påska. Foto: Vidar Ruud / NTB. Video: Dagbladet. Vis mer

Områdene med høyt smittetrykk er blant annet Salten/Bodø, Haugalandet, Kristiansand, de seks tidligere Vestfold-kommunene, og Oslo og Viken. I tillegg kommer enkeltkommuner, som kan ha tilsvarende strenge regler.

- Bor du her, skal du ikke reise og bo på hotell, og du skal ikke reise og være på besøk hos andre. Og så er det også sånn at om du bor i disse områdene, så skal du ikke ta imot besøk fra andre deler av landet heller, sier Høie til Dagbladet.

I kommune hvor man fraråder eller forbyr besøk i private hjem, kan man reise på hytta sammen med husstanden, eller en eller to nære dersom man bor alene, men man skal ikke ha gjester eller møte andre. Det oppfordres også til å handle før man drar.

- For resten av landet har vi et generelt råd om å unngå unødvendige reiser og da blir det mer opp til den enkelte.

Han forklarer at det for eksempel er greit å reise fra Trondheim til Tromsø på besøk i påska.

- Da reiser du fra et område med lite smitte og til et område med lite smitte. Da er det mindre risiko.

CORONA-KNUST: Det høye smittetrykket i enkelte områder i Norge ødelegger drømmen om hyttepåske for mange. Foto: Berit Roald / NTB
CORONA-KNUST: Det høye smittetrykket i enkelte områder i Norge ødelegger drømmen om hyttepåske for mange. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Skal på hytta

Han understreker at rådene ikke gjelder for arbeidsreisende og pendlere.

- Jobb er en nødvendig reise, og det er også jobbpendling.

Høie havner selv under denne kategorien.

- Jeg skal reise hjem til Stavanger. Jeg er ukependler. Og så skal jeg trolig være på hytta mesteparten av påsken.

HYTTEPÅSKE: Helseministern Bent Høie skal tilbringe påska på hytta i Rogaland. Her er han avbildet på hyttekontoret i januar. Foto: Skjermdump
HYTTEPÅSKE: Helseministern Bent Høie skal tilbringe påska på hytta i Rogaland. Her er han avbildet på hyttekontoret i januar. Foto: Skjermdump Vis mer

- Frykter du at det kan sende et feil signal, når det er så mange som må bli hjemme?

- Nei, det er innafor de rådene og reglene som gjelder, for meg som for mange andre.

- Men er du ikke redd for å ta med deg smitte fra Oslo til Stavanger?

- Jeg er veldig bevisst på å unngå smitte i hverdagen, og tester meg hvis jeg får symptomer, slik vi skal gjøre.

Student-unntak

Det finnes imidlertid unntak for andre enn jobbpendlerne, som for eksempel for studenter som er bosatt i de smittebelastede områdene.

- Studenter, altså de som ikke nødvendigvis har flyttet hjemmefra og kanskje har et rom hjemme hos mor og far, for dem er det helt greit å reise hjem i påsken, så lenge de forholder seg til reglene som gjelder, sier han, og legger til:

- Så er det viktig å presisere at det ikke betyr at det å være student er et frikort. Er du for eksempel veletablert i Oslo, med samboer og familie, men tilfeldigvis er student, da kan du ikke reise på besøk et annet sted i landet og ta med deg familien.

- Hva med dem som bor alene?

- Aleneboende kan ha eller få besøk av en annen husstand, eller en eller to faste, nære venner. Da tenker jeg at om du ikke har noen nære venner i Oslo for eksempel, og bor alene, så er du i en situasjon som studentene, og du kan reise. Men du må være ekstra forsiktig. Vi gjør unntak for at folk ikke skal være ensomme, sier han.

FORVIRRENDE: Hvilke regler og råd som gjelder i de ulike kommune til enhver tid, kan fremdeles være forvirrende. Det demonstrerte blant annet helsedirektør Bjørn Guldvog i onsdagens Dagsnytt 18. Video: NRK Vis mer

- Fryktelig vanskelig

- Hvis du skal komme med et personlig råd for påsken, hva ville du gjort?

- Mitt råd er å tenke at man i påsken skal holde antall mennesker man møter nede på et minimum, uansett hvor man bor. Man bør møte andre fortrinnsvis utendørs, sier han.

- Det å bo hjemme hos andre, gjør det fryktelig vanskelig å overholde smittevernreglene, som avstandsregelen. Med en gang du flytter inn hos noen blir dette vanskelig, og det gjelder også om du kommer fra andre deler av landet enn disse områdene med høyt smittetrykk.

KLAR: Bent Høie gjestet Nyhetsmorgen på NRK, der forklarte han at de som kommuner med høyt smittetrykk ikke bør reise hjem til familie i påska. Bilder fra NRK. Vis mer

Kan innføre forbud

Tidligere torsdag sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet at påskerådene er råd og ikke forskrift.

- Det tror jeg man må huske på nå også, at disse rådene gis og fungerer godt så lenge man etterlever dem. Om etterlevelsen ikke blir god kan det hende politiske myndigheter går inn å forskriftsfester det og gjøre det forbudt. Det kan bli en konsekvens av det. Vi ønsker frihet og fleksibilitet, men vi ønsker å følge råd, og om alle gjør det, trenger vi ikke sterkere lovhjemler eller forskrifter for det, sa Nakstad.

- Kan det bli aktuelt å innføre forbud for reiser for eksempel, om dere ser at mange reiser ut av områdene med høyt smittetrykk?

- I Oslo er det jo en forskrift om at det er straffbart å ta imot flere enn to besøkende allerede, men det kan komme forskrifter både lokalt og nasjonalt. Vi har hjemler for det, men har foreløpig ikke gjort det, sier Høie og minner samtidig på at det lokalt kan være forskrifter som er strengere enn de nasjonale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer