Skal sende mennesker til Mars

Neste uke legger George W. Bush fram et nytt og ambisiøst romfartsprogram. Nå skal vi spasere på Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge BBC bekrefter høytstående tjenestemenn i USA at presidenten neste uke legger fram et nytt romfartsprogram som en del av valgkampanjen.

Tjenestemennene hevder Bush planlegger å gjenreise den amerikanske romfarten etter flere år med skuffelser. Det er 30 år siden sist USA sendte astronauter til månen. I tillegg har vi vært vitne til to romfergeulykker.

Etter NASAs dundrende suksess med landingen av «Mars Spirit Rover» vil presidenten i neste omgang sende mennesker til planeten. Men det kan tidligst skje om 10 år.

Månen som teststed

Ideen om å sende mennesker til Mars ble også lansert av Bush' far, George Bush, i 1989. Den gangen ble prosjektet skrinlagt på grunn av kostnadene.

Denne gangen mener korrespondenter BBC har vært i kontakt med at programmet kan gjennomføres fordi kostnaden kan spres over mange år. Dersom de første forsøkene på å sende mennesker til Mars ikke kan skje før om tidligst 10 år, kan kostnadene spres bedre. Ved allerede nå å oppfordre forskermiljøene til å begynne prosessen, forventer presidenten en mer effektiv bruk av midlene. Samtidig skal programmet ifølge tjenestemennene knytte teknologiutveksling mellom NASA og Pentagon tettere.

Fordi en tur til Mars tar minst seks måneder, kan månen bli brukt som en slags testplanet før avreise Mars. Flytiden til månen er på tre dager, og månen er derfor velegnet til test av både utstyr og mannskap.

VALGFLESK? Det nye romprogrammet er en del av Bush' valgkampanje.
TIDLIGST 10 ÅR: Det tidligste tidspunktet for en bemannet tur til den røde planeten vil være om ti år.