HISTORISK MØTE: Dersom alt går etter planen, vil Dragon bli det første privatutviklede romfartøyet som kobler seg til Den internasjonale romstasjonen ISS. Firmaet SpaceX har nå fått grønt lys av NASA til å gjennomføre testflyvningen i februar 2012, dersom de består en rekke strenge sikkerhetskrav. Illustrasjon: SpaceX
HISTORISK MØTE: Dersom alt går etter planen, vil Dragon bli det første privatutviklede romfartøyet som kobler seg til Den internasjonale romstasjonen ISS. Firmaet SpaceX har nå fått grønt lys av NASA til å gjennomføre testflyvningen i februar 2012, dersom de består en rekke strenge sikkerhetskrav. Illustrasjon: SpaceXVis mer

Skal sende privat romfartøy til ISS

Historisk oppskyting i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Etter at romferjeprogrammet ble erklært dødt, må USA betale det hvite i øynene for å haike med russerne når de skal skysse NASA-astronauter til Den internasjonale romstasjonen ISS.

Og dette må de fortsette med inntil private aktører er i stand til å utføre slike rutinemessige «taxioppdrag» til lav omløpsbane en gang i framtida.

7. februar 2012 skal firmaet SpaceX forsøke det hittil største største steget mot en slik privatisering av bemannet romfart.

NASA har nå gitt SpaceX den formelle tillatelsen til å skyte opp en Falcon 9-rakett med romfartøyet Dragon, i et forsøk på å dokke til ISS. Testflyvningen, om vellykket, blir aller første gang et privat romfartøy legger til ved den internasjonale utposten, 350 km over havnivå.

FRAMTIDA?  Falcon 9 er en totrinns rakett utviklet av SpaceX, som trolig får en nøkkelrolle i framtidas forsyningsoppdrag til Den internasjonale romstasjonen. Foto: AFP PHOTO/Bruce Weaver/SCANPIX
FRAMTIDA? Falcon 9 er en totrinns rakett utviklet av SpaceX, som trolig får en nøkkelrolle i framtidas forsyningsoppdrag til Den internasjonale romstasjonen. Foto: AFP PHOTO/Bruce Weaver/SCANPIX Vis mer

- Om den består de siste sikkerhetsgjennomgangene og testene, vil SpaceX sende Dragon-fartøyet for å møte Den internasjonale romstasjonen om under to måneder. Dette åpner en ny æra for å levere last til ISS, sier viseadministrerende direktør Lori Garver i NASA, ifølge spaceflightnow.com.

Det er fortsatt en rekke strenge sikkerhetskrav som må bestås før Dragon, som skal frakte last og på sikt astronauter, får lov til å nærme seg en bemannet romstasjon verdt mange titalls milliarder dollar.

- Det gjenstår masse arbeid før oppskyting, men teamene har en solid plan for gjennomføringen. De er forberedt på uventede utfordringer. Vi vil justere oppskytingsdatoen dersom det trengs, som vi gjør med alle oppskytinger, sier administrator William Gerstenmaier ved NASAs avdeling for bemannet utforskning.

Dersom ferden blir vellykket, får SpaceX rundt rundt ett dusin operative forsyningsoppdrag til ISS verdt 1,6 milliarder dollar. NASA sier selskapet hittil har mottatt 376 millioner dollar for å ha oppnådd 36 av 40 milepæler i utviklingen av prosjektet, ifølge spaceflightnow.com.