Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal senke hvalen med flere tonn med sand

Kystvakten tar over i ettermiddag og vil senke det enorme hvalkadaveret utenfor Sotra.

FRAKTES BORT: Redningsskøyta RS 137 «Kristian Gerhard Jebsen» jobber nå med å dra den døde hvalen ut på havet. Foto: Øyvind Turøy.
FRAKTES BORT: Redningsskøyta RS 137 «Kristian Gerhard Jebsen» jobber nå med å dra den døde hvalen ut på havet. Foto: Øyvind Turøy. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Redningsskøyta RS 137 «Kristian Gerhard Jebsen» jobber nå med å dra et hvalkadaver ut på havet. Det var Øyvind Turøy fra Sotra som oppdaget den oppblåste hvalen i bukta utenfor der han bor på fredag.

- Vi har den etter oss nå, forteller skipper Even Leonardsen til Dagbladet på lørdag.

Han tror ikke det er en umiddelbar fare for at den eksploderer.

- Men man veit jo aldri, legger han til.

Øyvind Turøy startet umiddelbart arbeidet for å få fjernet kadaveret fra det han sier er en populær badebukt på sommeren.

Langt ut Skipperen på redningsskøyta forteller at planen er å dra hvalkadaveret langt ut på havet, men han er ikke sikker på hva som så skal skje, og henviser til Fiskeridirektoratet for mer informasjon om den videre prosessen.

- Den er full av gass. Stikker noen hull på kadaveret spruter nok innholdet ut, sier hvalekspert og fysiologiprofessor Lars Walløe fra Universitetet i Oslo til avisen Bergen Tidene.

Vet ikke Seksjonssjef Roger Aasarmoen i Fiskeridirektoratet er heller ikke helt sikker på hva som skjer når hvalen har blitt dratt langt nok ut, men sier han har vært i dialog med skipper Leonardsen, som igjen skulle at kontakt med kystvaktsentralen for å få vite nøyaktig hvor langt ut. På den måten kan de kanskje slippe å stikke hull på hvalen.

ENORM: Den døde hvalen hadde ifølge Øyvind Turøy blåst inn i bukta på Turøy med vestavinden. Foto: Øyvind Turøy
ENORM: Den døde hvalen hadde ifølge Øyvind Turøy blåst inn i bukta på Turøy med vestavinden. Foto: Øyvind Turøy Vis mer

-  Det har noe med havstrømmene å gjøre, så vi må få den langt nok ut til at strømmen tar den med seg, forteller Aasarmoen.

- Det er jul Skipper Leonardsen sier han ikke har kontakt med kystvaktsentralen og forteller til Dagbladet at dette ikke er hans oppdrag.

- Vi bare gjør som vi får beskjed om. Det er hans oppdrag for å si det sånn, sier Leonardsen og henviser til Aarsmoen i Fiskeridirektoratet.

På spørsmål om han føler at kommunikasjonen er dårlig, svarer han lattermildt nei.

- Det er jul i gården, så det er ikke bare bare.

Ingen eksplosjon Da Dagbladet tar kontakt med Kystvakten sier vaktsjef Leif-Owe Birkeland at de har hatt kontakt med Redningsskøyta. Planen er å ta over for Redningsskøyta på ettermiddagen, da kystvaktens fartøy er klart. For å slippe kadaveret ut med havstrømmene måtte Redningsskøyta reist nærmere 20 mil ut. Litt vel langt, ifølge Birkeland.

- Vi pleier å senke dem med et par tonn med sandsekker vi, forteller vaktsjefen og avkrefter med dette at det blir en hvaleksplosjon.

- Da må du på Youtube tror jeg, legger han til.

Men det er ikke bare Fiskeridirektoratet og Redningsskøyta som møter på utfordringer i forbindelse med jula. Også Kystvakten har et lite logistikkproblem i forbindelse med mengden sand som må til for å senke en hval.

- Det er det som er utfordingen i romjula og nå når det er helg, sier Birkeland, som uansett tror det er bedre å senke den enn å sende den med havstrømmen.

- Når den blir så stor så blir den jo til hinder for ferdselen ute på havet, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media