Skal sette fart i Kværner

Erik Tønseth forlater konsernsjefsstolen i Kværner slik at en ny ledelse i selskapet skal klare å gjenreise tilliten til konsernet. Dette er konklusjonen fungerende konsernsjef Christian Bjelland i dag ga etter meldingen om at Tønseth har fått sparken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter en totalvurdering er Kværner nå best tjent med en annen konsernsjef. Tønseth har spilt en viktig rolle i oppbyggingen av Kværner som et viktig industriselskap. Nå går konsernet inn i en ny fase - fra å bygge opp til å drive og foredle. Styret har hatt et profesjonelt samarbeid med Tønseth, og mitt forhold til ham har vært godt og åpent, sier Bjelland.

Overfor NTB vil ikke Bjelland, som fortsetter som styreformann i konsernet, kommentere om Tønseth den seinere tida har vært en belastning. Han fremhever at prosessen med å skifte ut Tønseth har tatt kort tid.

Oppsagt mandag

Så seint som mandag ble Tønseth anmodet om å trekke seg som konsernsjef. Tirsdag - etter børsslutt - kom det skriftlig svar om at han slutter med øyeblikkelig virkning. Aksjonærene i Kværner ble deretter orientert.

Tønseth har avtale om tre års etterlønn. Det dreier seg til sammen om vel 20 millioner kroner.

Både Bjelland og styrets nestformann, Svein Erik Amundsen, poengterer sterkt at det ikke er press fra aksjonærene eller kreditorene som har resultert i at Tønseth har måttet gå. Det er styret som har tatt initiativ til å lete fram en ny konsernsjef.

- Vi håper at denne prosessen vil ta kort tid. Ideelt sett er det en fordel å ansette en norsk person i stillingen, men vi vil ikke kommentere om vi leter etter en norsk eller en utenlandsk person. Det er ikke planlagt noen endring av organisasjonen - eventuelt flytting av hovedkontoret tilbake til Norge - som følge av ansettelsen av ny konsernsjef, sier Bjelland til NTB.

Reduserer gjelden

- Kværners strategi fremover ligger fast, sier Bjelland.

Det er å gjennomføre tiltak i ukene og månedene som kommer for å redusere den rentebærende gjelden, og dermed forbedre driften og kontantstrømmen.

- Vi vil akselerere den prosessen vi er inne i for å se om det er biter av virksomheten som andre selskaper best kan drive videre. Vi mener at vi har et betydelig potensiale til å bli bedre, ved at vi gjør færre ting, sier Bjelland.

Kværner-konsernets resultat i tredje kvartal blir presentert 16. november.

Ifølge Bjelland vil ikke dette regnskapet presentere noen nye tapsbomber. Men han innrømmer likevel at det vil reflektere at den underliggende inntjeningen kunne vært bedre.