Skal sirkle inn Saddam

Færre bomber enn i 1991, men i løpet av kort tid tror amerikanerne de vil ha kontroll over 75 prosent av Irak. Spesialstyrker er allerede i landet for å gjøre forarbeid. Slik skal USA angripe Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington Post har snakket med flere kilder i Pentagon, som gir ganske detaljerte beskrivelser av oppgavene til en gruppe spesialstyrker som har vært i Irak en stund - og hvordan krigen mot Irak kommer til å arte seg. Dersom det blir noen krig.

Det er stor uenighet om hva som bør skje med problemet Saddam Hussein i både FN og NATO. I morgen skal våpeninspektørsjef Hans Blix legge fram en ny rapport om tilstanden i Irak, og USA kommer til å presse på for at Sikkerhetsrådet skal gi grønt lys for krig.

På tross av kranglingen i NATO har USA, og også Storbritannia, i lang tid forberedt seg på en krig. Det er nå 135 000 amerikanske soldater i områder rundt Irak, og i neste uke kommer antallet til å øke til 150 000. Britene har hittil sendt 30 000 soldater.

I tillegg har USA en stund hatt to grupper elitestyrker inne i landet.

Elitestyrker på jakt

Styrkene opererer forskjellige steder i Irak, og leter etter våpenlagre, militære nettverk og områder der de senere kan etablere strategiske kommunikasjonssentraler.

Washington Post får ikke opplyst hvor mange soldater det er snakk om, men de har beveget seg inn og ut av Irak den siste måneden.

Den viktigste oppgaven er å legge grunnlaget for det store innrykket USA planlegger. Enten hvis Sikkerhetsrådet gir klarsignal, eller hvis president George W. Bush og britenes statsminister Tony Blair bestemmer seg for å operere på egenhånd.

Andre oppgaver elitesoldatene har er å etablere kontakt med opposisjonsgrupper, og opprette flystriper hvor amerikanske soldater kan bli fløyet inn.

Bakkekrigere

Kilder i Pentagon sier at krigen kommer til å arte seg på en helt annen måte enn Golfkrigen i 1991. Den begynte med massiv bombing av Irak, mens nå planlegger militærsjefene i USA å i stedet kaste inn bakkesoldater først.

Hvis dette virkelig er strategien, går den på tvers av spådommene de fleste militære analytikere har gitt de siste månedene.

Målet skal være å kapre så store områder i landet som mulig, og aller helst sirkle inn Bagdad, før bombene skal slippes over hovedstaden.

- Det er mulig for bakkesoldatene å gå inn og okkupere store deler av landet nesten uhindret, sier en kilde som kjenner til Pentagons planlegging.

En annen mulighet er at bakkekrigerne går inn i Irak samtidig som fly slipper bomber over landet.

- Nord i Irak kan vi nå byen Tikrit uten å fyre av et skudd, sier en Pentagon-kilde.

Tikrit, som er hjembyen til Saddam og en viktig maktbase, ligger like nord for Bagdad.

I en tidlig fase av krigen håper USA at de kan ta kontroll over 75 prosent av landet, med kun områder rundt Bagdad igjen til Saddam Hussein. Dette vil redusere området der krigen herjer og skåne det irakiske folket.

En annen grunn til at det er viktig å få kontroll over store deler av Irak så fort som mulig, er å hindre at Saddam sprenger landets oljebrønner.

General Tommy R. Franks leder Midtøsten-styrkene til USA. I dag skal han legge fram krigsplanene sine for president Bush i Det hvite hus. Deretter skal han av sted til Qatar, som er hovedbasen til de amerikanske styrkene.

Flygeblad

Samtidig som krigsforberedelsene trappes opp, fortsetter patruljeringen og bombingen i flyforbudssonene nord og sør i Irak. Amerikanske og britiske fly har flere ganger i uka i flere måneder truffet irakiske militærbaser.

En psykologisk operasjon har også pågått en stund med slipp av flygeblad og radiooverføringer som skal forberede irakerne på en krig. Målet er å forelle innbyggerne at de allierte ikke ønsker å skade dem, men at det er president Hussein de vil til livs.

Ulovlige raketter

Eksperter som har jobbet sammen med våpeninspektørene til FN, forteller nå at de har funnet ut at Irak har raketter kan nå lenger enn 150 kilometer og dermed strider mot FN-resolusjoner. Under en test skal en av Samoud 2-rakettene ha nådd 33 kilometer for langt.

Hvor mye Blix kommer til å vektlegge dette i sin nye rapport er uvisst, men Bush-administrasjonen kommer til å trekke fram dette som nok et eksempel på at Saddam har våpen han ikke har lov til å ha - og som han ikke har fortalt om.

Om det og resten Blixs presentasjon er nok til å overtale Sikkerhetsrådet til å gi klarsignal for krig, gjenstår å se.Se artikkelen i Washington Post.

PRESIDENT BUSH: I dag blir han framlagt krigsplanen til Pentagon.
PRESIDENT HUSSEIN: Kan bli sirklet inn av amerikanske og britiske soldater, hvis alt går etter planen til Pentagon.
ELITESOLDATER: Ifølge Washington Post har to grupper elitesoldater vært i Irak i en måned. På bildet driver amerikanske soldater overvåking i Afghanistan.