Skal sjekke alle typer SAS-fly

- Har gjennomført flere hundre ulovlige flygninger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS har for dårlig opplæring av teknisk personell og svikt i sikkerhetsrutinene, mener luftfartsmyndighetene som nå vil inspisere alle typer SAS-fly.

Kontrollen starter nå i januar og kommer etter at SAS det siste året har gjennomført flere hundre ulovlige flyginger.

Fly som skulle stått på bakken for teknisk sjekk og vedlikehold av viktige komponenter, har i stedet vært i trafikk og fløyet tusenvis av passasjerer, skriver Dagsavisen.
Kniven på strupen
I november fikk SAS kniven på strupen. Det skandinaviske samarbeidsorganet for flysikkerhet (OPS-utvalget) krevde øyeblikkelige sikkerhetstiltak.

Luftfartsmyndighetene ga også selskapet en tre ukers frist til å svare på hva SAS ville gjøre for å stoppe de alvorlige bruddene på sikkerhetsreglene, og gi en forklaring på hvordan stadig nye brudd kunne skje tross tiltak og forsikringer som ble gitt i januar i fjor.

Luftfartsdirektør Heine Richardsen, som leder OPS-utvalget, bekrefter overfor Dagsavisen at luftfartsmyndighetene ikke er tilfreds med svaret de har fått fra SAS. Verken når det gjelder årsaken til problemene eller hva selskapet vil gjøre for å hindre nye episoder.


Svikter på flere områder
Luftfartsmyndighetene deler heller ikke SAS oppfatning om at kvalitetssystemet for teknisk vedlikehold er godt nok. Ifølge de skandinaviske luftfartsdirektørene dreier det seg om alvorlig svikt på flere punkter.

*Ansatte som skal utføre tilsyn og vedlikehold på flyene, har ikke fått den opplæringen de trenger. De greier blant annet ikke å lese rapportene som forteller hva som skal gjøres med flyene.

*Opplæringsplanene for teknisk personell er mangelfulle.

*Rutiner for å oppdage svikt i sikkerhetsarbeidet er ikke på plass. Det samme gjelder hva som skal gjøres når svikt faktisk skjer.

*I tillegg er det uklare ansvarsforhold på flere nivåer.
(NTB)