«Skal skade og henge deg og familien din. Kjenner mange kriminelle»

Politiet sjekker om denne meldingen til Ola P. Svor, angivelig sendt fra trusselsiktet 39-åring, var opptakten til mordbrannforsøket mot sorenskriveren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen av Hedmarken tingrett, Ola P. Svor, var selv bortreist da det i 04-tida natt til mandag begynte å brenne i boligen hans i Hamar. Men sorenskriverens datter og hennes venninne lå og sov da flammene tok tak i villaen, og de to unge kvinnene måtte reddes ut med hjelp fra naboer i siste liten.

Nå har kriminalteknikere fra Kripos funnet spor som tyder på at brannen var påsatt, og politiet frykter den var et hevnangrep mot dommeren.

- Hvis det viser seg at brannen har sammenheng med saker han har håndtert, så er dette noe vi aldri har opplevd før, sier kommunikasjonssjef i Domstolsadministrasjonen, Erling Moe, til Dagbladet.

«Kjenner kriminelle» Det antatte angrepet kommer bare fire uker etter at en 39 år gammel mann ble varetektsfengslet for drapstrusler mot både Ola P. Svor og en av hans dommerkollegaer.  Svor var for åtte år siden dommer i en straffesak om trygdebedrageri og en besøksforbudsak mot 39-åringen.

«Skal skade deg og henge deg og familien din i fremtiden. Kjenner mange kriminelle via barnevernet og idretten. Gjør en tjeneste for noen som vet hvem dere er», skrev 39-åringen i tekstmeldinger til dommerne 17. juni i år, ifølge siktelsen.

Samme dato fikk en tredje tingrettsdommer sms om at «domstolen er pedojævler» og «fack fack fack bernevernet og domstolen».

Også i andre meldinger mot andre personer i mai skal han ha antydet at kriminelle kan utføre vold for ham, og at det skal ha skjedd før.

- Mistenker bestilling Selv om mannen satt fengslet under brannen, er han nå siktet for medvirkning til grovt skadeverk i saken.

- Politiet anklager ham åpenbart for å ha bestilt brannstiftingen fra fengselet. Men min klient bestrider både at det var han som sendte trusler og at han har noe med brannen å gjøre, sier mannens forsvarer, advokat Ole Richard Holm-Hansen, til Dagbladet.

39-åringen har ikke vært ilagt brev- eller besøkskontroll i fengselet, og nå må etterforskerne nøste seg fram til hvem han kan ha kommunisert med de siste ukene. Politiet saumfarer blant annet telefontrafikk i saken og skal ha gjort flere beslag.

- Truslene i forkant er åpenbart interessante, men politiet etterforsker saken bredt og hviler ikke bare på denne teorien, sier fungerende politimester Rolf Thoresen i Hedmark politidistrikt.

Selv skal mannen ha gitt uttrykk for at han tvert imot kan være et viktig vitne i saken.

- Slik jeg forstår det er han villig til å forklare seg om det han måtte vite om andre potensielle gjerningsmenn, sier advokat Holm-Hansen.

Falsk identitet Mannen har brukt en rekke forskjellige telefoner og har tidligere operert under minst seks ulike identiteter, ifølge ham selv for å unnslippe beskyldninger som verserer «internt i Idrettsforbundet og politiet». 39-åringens rulleblad er preget av en strøm av sms-trusler med både voldsbeskrivelser og seksuelt innhold. «Vi skal drepe deg og tenne på huset ditt i løpet av vinteren!», var blant formuleringene han skal ha brukt i 2010.

SIKKERHETSTILTAK: Som Dagbladet skrev i går har politiet iverksatt sikkerhetstiltak rundt sorenskriver Ola P. Svor og hans familien etter mordbrannforsøket. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
SIKKERHETSTILTAK: Som Dagbladet skrev i går har politiet iverksatt sikkerhetstiltak rundt sorenskriver Ola P. Svor og hans familien etter mordbrannforsøket. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

I denne perioden ble alle idrettslag i Norge advart om at mannen presenterte seg som både trener, dommer, talentspeider og med andre tilbud under ulike navn. Flere ganger dukket han opp som fotballdommer også etter å være utestengt fra all idrett.

Da Dagbladet snakket med ham i 2010, la han ikke skjul på truslene han var dømt for, men ga uttrykk for at alle konfliktene har startet med feilaktige pedofilirykter som har forfulgt ham siden han ble frikjent i en overgrepssak, men dømt til å betale erstatning til fornærmede.

- Jeg gjør mye rart, det er riktig, men jeg har aldri gjort noe fysisk overfor noen og har aldri rørt barn. Jeg har heller aldri truet spillere, foreldre eller klubber. Politipatruljer har sagt til meg at jeg er mistenkt for flere overgrep, men de vil ikke engang si hvor det skal ha skjedd, sa mannen den gang.

39-åringen er nå overført til soning av en dom på to år og seks månder fengsel fra januar i år, etter nærmere 60 trusselmeldinger til både ytterligere tingrettsdommere og privatpersoner.

Sikkerhetstiltak Dagbladet skrev i går at det er iverksatt sikkerhetstiltak rundt sorenskriveren og hans familie etter brannen.

-  Vi vurderer sikkerheten fortløpende i denne saken og det er iverksatt sikkerhetstiltak, uten at jeg ønsker å gå i detaljer om det, sier Thoresen i politiet til Dagbladet.

Svor ønsker foreløpig ikke å uttale seg om saken til media, opplyser Domstoladministrasjonen.

- Jeg kommer til å holde meg lavt i terrenget en stund framover, sa dommeren i går til h-a.no.

SIKTET: Den fengslede 39-åringen har tidligere operert under minst seks ulike identiteter. Foto: Privat
SIKTET: Den fengslede 39-åringen har tidligere operert under minst seks ulike identiteter. Foto: Privat Vis mer