Skål! Skål!

Halvannet glass vin hver dag kan forebygge nervesykdommer som Alzheimers og Parkinson, viser en ny vitenskapelig rapport fra Universitetet i Milano.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også norske eksperter har tro på vin som hjernemedisin.

- Personer som er i risikosonen for å få Alzheimers eller Parkinson, bør kunne oppmuntres til å drikke noe vin daglig. Forutsetningen er at legen kjenner pasienten, og vet at vedkommende ikke har problemer med alkoholinntaket, sier overlege og dr.med. Dag Årsland ved Rogaland psykiatriske sykehus.

- Flere studier viser positive effekter av vindrikking. For eksempel har moderat inntak av rødvin vist seg å øke hjernecellers beskyttelsesevne, sier Årsland.

Årsland regnes som en av landets spesialister på både Alzheimers og Parkinson.

Ifølge ham har legene lenge vært innforstått med at et moderat alkoholinntak kan være bra for hjernen.

Den nye undersøkelsen er utført av Alberto Bertelli og hans forskergruppe ved Universitetet i Milano.

Rapporten ble offentliggjort i går i det britiske tidsskriftet New Scientist.

Bertelli skriver at resveratrol - et naturlig kjemisk stoff produsert av vin - sjudobler effektiviteten til enzymet Map-kinase. Enzymet stimulerer og fornyer nerveceller.

Testet på menneskers nerveceller viser resveratrol at det gir nervecellene små utvekster som skaper forbindelse til andre celler. Ettersom kontakten mellom nerveceller brytes når en person får Alzheimers eller Parkinson, blir dette den italienske forskerens nøkkelfunn.

- Resveratrol gjør det mulig for hjernecellene å få kontakt på nytt. Denne rekonstruksjonen reaktiverer eldre menneskers evne til å beholde hukommelsen, skriver Bertelli i New Scientist.