Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skal skyte for å drepe

USA mener kenyanerne bedriver etnisk rensing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lokale politifolk i Kenya forteller at de har en stående ordre om å skyte for å drepe.

- Det er fire kategorier av mennesker som vil møte tøffe reaksjoner fra politiet. De som stjeler, setter fyr på hus, bærer farlige våpen og blokkerer veiene. Vi har ordre om å skyte disse menneskene dersom de blir oppdaget når de utfører disse handlingene, sier en ledende politimann til nyhetsbyrået AFP.

Etnisk rensking

Nærmere tusen mennesker har blitt drept og mer enn 250.000 er fordrevet fra sine hjem som en følge av opptøyene etter presidentvalget i romjulen. Opposisjonen mener president Mwai Kibaki jukset seg til valgseieren, og protestene har utviklet seg til voldelige kamper mellom de ulike etniske gruppene i landet. Kibaki tilhører Kikuyu-folket, som har blitt offer for en rekke angrep i det siste.

USAs spesialutsending til Afrika, Jendayi Frazer mener det foregår etnisk rensking i landet. Hun var nylig i Rift Vally som ligger vest i Kenya.

- Målet i kampene som pågår her var ikke først og fremst å drepe enkeltindivider. Målet var å drive Kikuyu-stammen ut av området. Det var klar etnisk rensking i Rift Valley, sier Frazer til AP.

Mer enn halvparten av menneskene på flukt tilhører Kikuyu-folket.

Annan megler

VOLDSOMME OPPTØYER: Nærmere tusen mennesker er drept og 250.000 er drevet på flukt i opptøyene etter presidentvalget i romjulen. Foto: Scanpix
VOLDSOMME OPPTØYER: Nærmere tusen mennesker er drept og 250.000 er drevet på flukt i opptøyene etter presidentvalget i romjulen. Foto: Scanpix Vis mer

Samtidig som volden eskalerer er Kofi Annan, tidligere generalsekretær i FN, på plass i Nairobi for å forsøke å få til en fredelig løsning. President Kibaki og opposisjonsleder Raila Odinga innledet i går møter med Annan.

Annan mener den akutte krisen kan løses i løpet av fire uker, og gir Kenya ett år på å løse de omfattende skadene som er påført befolkningen etter valget.

JOBBER FOR LØSNING: Kofi Annan begynte i går møtene med president Mwai Kibaki og Raila Odinga for å forsøke å løse krisen i Kenya.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media