Skal skytes ned for ikke å sulte

SKIEN (Dagbladet): Villreinstammen på Hardangervidda skal skytes ned til et absolutt minimum under årets jakt. Kvoten er satt til 11 500 voksne dyr samt et like høyt antall kalver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Villreinstammen på vidda er en elendig forfatning på grunn av utarmet beitegrunnlag.

Totalkvoten blir dermed på 23000 dyr, noe som tilsvarer hele bestanden. Dette gjøres i samråd med Direktoratet for Naturforvaltning og Norsk Institutt for Naturforskning. Brorparten av villreinbestanden i og utenfor nasjonalparken må skytes, for å bygge opp en ny og sunn stamme. Forskerne anslår i dag at bestanden er dobbelt så stor som beitegrunnlaget på fjellet tåler. Det er særlig vinterbeitet som er skinnmagert.

I utakt

- Villreinbestanden er kommet i utakt med de naturlige forholdene. Jeg vil betegne situasjonen som dramatisk, sier sekretær Knut Melby i Tinn Viltnemd til Dagbladet.
Erfaringsvis skytes anslagsvis 35- 40 prosent av kvota. Med full uttelling for de 3000- 4000 jegerne som skal i sving fra 20. august til og med september måned, vil halvparten av stammen være rensket ut.

Det utstedes fire kort per jeger. For hvert voksne dyr kan det felles en kalv under årets jakt.

Nødvendig

Jegerne kan jakte over hele vidda, forutsatt at de har grunneierens tillatelse. Årets jakt er dermed den frieste noensinne i moderne tid.

Teoretisk kan hele stammen skytes, men dette vil ikke skje i praksis, fastslår forskerne ved Norsk Institutt for Naturforskning, der Olav Strand er fagansvarlig.

- Det høres dramatisk ut, men nedskytingen er helt nødvendig for å berge stammen, sier Knut Melby til Dagbladet.