Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal skytes opp i dag

NASAs trøbbelprosjekt Atlantis skal etter planen skytes opp i dag, selv med uløst feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): NASA har nå bestemt at romferga Atlantis skal sendes opp i verdensrommet fredag, selv etter at sikkerhetsmedarbeidere har advart mot oppskytingen.

Men en elektrisk komponent som har skapt mange forsinkelser i prosjektet, skal ikke fikses på før Atlantis sender ut, melder nyhetsbyrået AP.

Ikke enstemmig

Fredag har vært siste mulighet for utskyting av romferga på grunn av en pågående konflikt med den russiske romfartsorganisasjonen.

Torsdag bestemte derfor NASA seg for å ikke bytte ut en elektrisitetsproduserende brenselscelle, selv om komponentens avkjølingpumpe har oppført seg unormalt.

Å erstatte den over 100 kg tunge kjølepumoa ville forsinket ethvert forsøk på utskytning med flere uker, og kunne også vært mer risikabelt enn å la den være.

Men denne avgjørelsen var det ikke enighet om innad i NASA. Flere ansatte i NASAs sikkerhetskontor mente at brenselscellen burde skiftes ut ikke bare fordi den er en sikkerhetstrussel, men også fordi romskipet vil ha vanskeligheter med å fullføre oppdraget sitt uten at den fungerer.

Bygger opp romstasjon

SKAL OPP: Romferga Atlantis skal etter planen skytes opp fredag, den eneste muligheten for oppskytning før oktober. Foto: AP/Scanpix
SKAL OPP: Romferga Atlantis skal etter planen skytes opp fredag, den eneste muligheten for oppskytning før oktober. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Hvis ikke romferga blir skutt opp i løpet av helga, vil det ikke komme noen ny mulighet til oppskyting før slutten av oktober. På grunn av sikkerhetsregler er NASA også nødt til å skyte opp romferga på dagtid, men det spekuleres i om de må lette på denne regelen for å få ferga i lufta i dag.

Romferga skal ut på et 11 dagers langt oppdrag for å drive med gjenoppbygging av den internasjonale romstasjonen. Det er første gang et slikt prosjekt er blitt satt i gang etter Colombia-katastrofen i 2003.

image: Skal skytes opp i dag