Skal slå flommen

20 000 innbyggere stabler sandsekker rundt Budapest. I kveld skal de overvinne vannmassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord og sør for Budapest står husene allerede under vann og over 1700 personer er evakuert. Vannstanden i Donau er ventet å gå minst 8,75 meter over normalen i kveld - det høyeste på over hundre år. Redningsarbeidere og innbyggere står side om side og stabler de allerede massive sandsekk-barrierene høyere.

- Min by vil ikke oppleve ødeleggelsene slik vi har sett det i Passau, Praha og Dresden. Heldigvis var våre forfedre smarte nok til å forutse slike situasjoner. Flomsikringen ble laget svært god på slutten av 1800-tallet, sier ordfører Gabor Demszky til Reuters.

Han forsikrer at byen skal takle en vannstand på ti meter, men Budapest-borgerne går noen nervepirrende timer i møte. Toppen nås trolig i natt og er ventet å være i minst et døgn. 28 landsbyer nord for hovedstaden er mest utsatt. 1,2 millioner sandsekker og 50 tonn stein skal holde unna den kraftige elva.

Veier som går langs elveleiet er allerede stengt sammen med en av trikkens hovedlinjer. De medfølgende trafikk-problemene lammer den ungarske hovedstaden som arrangerer Formel 1-løp i dag.

Alt om flommen

Les mer hos:

BBC

CNN

Sky

Ungarns statsminister avbrøt ferien for å ha en krisemøte i regjeringa i dag. Ledere fra Tyskland, Østerrike, Slovakia og Tsjekkia møter i dag president Romano Prodi i EU-kommisjonen. De vil be om EU-penger til det omfattende oppryddingsarbeidet. Bare i Tyskland kan det som blir den største gjenoppbygginga siden andre verdenskrig, koste over 100 milliarder kroner.

Mens Donau stiger, synker vannstanden i Elben slik at Dresden sakte stiger opp av elva igjen. I går toppet det seg med tidenes høyeste stand i Dresden med 9,39 meter, men vannet har nå sunket en halvmeter. Lengre ned i elva stiger vannet fortsatt.

I Praha har mange fått returnere til husene sine, men 200 000 tsjekkere er fortsatt evakuert. En tredje bygning kollapset i dag i Praha på grunn av vannskadene. Minst 105 personer har omkommet i de flomrammede europeiske landene.

<B>DUGNADSÅND: Når flommen når toppen i natt, er det mindre byer langs Donau som er mest utsatt. Hovedstaden Budapest skal kunne takle en vannstand på ti meter. Her ser vi Szentendre-innbyggere som forberedte seg tidligere i dag.
<B>DE FØRSTE OFRENE: I går slo vannmassene gjennom de første barrierene og oversvømmet dette nabolaget nord for Budapest.
<B>TIL KRIG MOT VANNET: Soldatene jobber på spreng sammen med over 20 000 frivillige for å bygge sterke nok sperringer.