Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal slå til i to bølger i Europa: - Slik opererer IS-terroristene

Dagbladet har mottatt informasjon om at IS planlegger to bølger av terror i Europa. Terroristene skal operere i små celler, og benytte seg av utstrakt kryptert kommunikasjon.

- PLANLAGT I RAQQA: Dagbladets kilde hevder at planlegging relatert til angrep i Europa har funnet sted i denne bygningen i Raqqa, IS' viktigste by i Syria. Foto: Privat
- PLANLAGT I RAQQA: Dagbladets kilde hevder at planlegging relatert til angrep i Europa har funnet sted i denne bygningen i Raqqa, IS' viktigste by i Syria. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet avdekket i dag opplysninger om at to bølger med spesialtrente IS-terrorister skal være trent opp for å slå til i Europa.

Den første bølgen av IS-krigere skal allerede ha reist til Europa. Den andre bølgen skal ha fått trening i en treningsleir mellom Sinjar og Mosul i Irak. PST bekrefter overfor Dagbladet at de er kjent med opplysningene, som stammer fra en kilde med inngående kjennskap til IS' virksomhet. Kilden har tidligere gitt opplysninger som har vist seg å stemme.

Ifølge Dagbladets opplysninger er terroristene fordelt på små, selvstendige celler.

Kryptert kommunikasjon Kilden sier lederen for hver enkeltstående celle kan kommunisere med IS i Syria.

- Dette skjer via kryptert kommunikasjon og chatteapplikasjoner, sier kilden til Dagbladet.

- Hver celle er uavhengig og kjenner ikke til de andre, sier Dagbladets kilde.

Kilden sier at IS også har utpekt hjelpere til terroristene. Disse hjelperene skal bistå med planlegging og logistikk. Dette innbefatter også personer som aldri har vært i Syria.

PARIS-TERRORIST: Belgiske Abdelhamid Abaaoud fotografert hos IS i Syria. (militant photo/Dabiq Magazine via AP)
PARIS-TERRORIST: Belgiske Abdelhamid Abaaoud fotografert hos IS i Syria. (militant photo/Dabiq Magazine via AP) Vis mer

IS og deres sympatisører, også de norske islamistene, har lenge brukt WhatsApp, Viber og russiske VK.com. I høst annonserte meldingstjenesten Telegram at de nå kom til å utestenge IS-brukere fra tjenesten - etter at den i lang tid var blitt brukt i Syria. Stadig oftere bruker IS-krigerne nå kryptert kommunikasjon.

Tyskland Dagbladets kilde hevder Tyskland, sammen med Storbritannia og Frankrike, er spesielt utpekt som terrormål i Europa. Kilden har ingen opplysninger om at det planlegges terror i Norge.

En ung tysk mann som var hos IS i Syria i tre måneder, ga denne uka et intervju til Der Spiegel. Der uttalte IS-avhopper at han gjentatte ganger, mens han var i Syria, var blitt forsøkt rekruttert til å gjennomføre terror på tysk jord.

IS-avhopperen, «Harry S.», sier til Der Spiegel at han i løpet av de tre månedene han var i Syria gjentatte ganger ble bedt om å utføre terror i Tyskland.

- Nesten alle de europeiske jihadistene ble spurt om det samme. De [IS] vil at noe skal skje overalt samtidig, sier «Harry S.».
  «Alangmasa» Dagbladets kilde omtaler de to bølgene med terrorkrigere som «alangmasa». Det er en betegnelse som tidligere er brukt om en gruppe spesialkrigere hos terrorgruppas styrker i Syria og Irak, og som har vært i bruk i Midtøsten i mange år.

Ifølge den jordanske tenketanken Rawabet Centre er alangmasa-styrkene spesialtrent til å drive effektiv krigføring bevæpnet med håndvåpen og bombebelter.

Alangmasa-krigerne kan enten begå selvmordsoppdrag bak fiendens linjer for å ta med flest mulig i døden, eller angripe med håndvåpen for så å sprenge seg selv i lufta hvis de skjønner at et slag er tapt.

To måter Disse to angrepsmåtene er de samme som det Dagbladets kilder hevder IS vil ta i bruk i Europa. De 272 terroristene skal være trent på to måter, hevder kilden:

• En gruppe er trent til å bli levende martyrer gjennom å utføre selvmordsangrep. De aktuelle personene beskrives overfor Dagbladet som «helt hjernevasket».

• Den andre typen terrorister er trent til å utføre terror med håndvåpen, iført selvmordsbelter. Denne metoden ble benyttet under terrorangrepet i Paris.

Flere tatt Personer med antatt tilknytning til IS, eller som antas å ha hatt planer om terror, er pågrepet en rekke steder i Europa i høst.

Fransk politi alene gjennomførte etter terroren i Paris minst 168 antiterroraksjoner rundt om i landet. 23 personer ble pågrepet, og politiet beslagla store mengder våpen.

Tyrkisk politi har pågrepet åtte marokkanere som mistenkes for å være IS-folk på vei til Tyskland. 11. november pågrep fransk politi en 25 år gammel mann for å ha planlagt å angripe personell ved en marinebase.Ei snau uke tidligere, 5. november, stoppet tysk politi en montenegriner (51) som hadde plottet inn «Paris» på GPSen i sin VW Golf - og fylt bilen til randen med våpen og eksplosiver.

PST: - Kjent med opplysningene PST har bekreftet at de var kjent med opplysningene om to terrorbølger da Dagbladet tok kontakt.

- Etterretning er og blir usikkert. Etterretningsarbeid handler i bunn og grunn om å gjøre usikker informasjon mindre usikker. PST er kjent med at lignende opplysninger verserer. Strømmen av terrorrelatert informasjon er svært omfattende, hvor noe stemmer og mye ikke stemmer. Jeg vil ikke gå mer i detalj på hvilke opplysninger PST har om den informasjonen Dagbladet har fått tilgang til, sa kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

- Strømmen av informasjon og tips øker gjerne vesentlig i forbindelse med, og i etterkant av terrorhendelser, noe vi også har sett etter terrorhandlingene i Paris i november. PST arbeider kontinuerlig med å kvalitetssikre og vurdere informasjonen som vi mottar, for å gi norske myndigheter et best mulig grunnlag til å beslutte hvordan vi skal forholde oss til det trusselbildet vi hele tiden står i.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling