Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal slakte ned hele reinstammen innen 1. mai neste år

Landbruksministeren har godkjent planene for kampen mot dødelig sykdom.

ALARM OM DØDELIG HJORTEDYRSYKDOM: Viltpatolog Turid Vikøren og forsker og skrantesykekoordinator Jørn Våge på Veterinærinstituttet obduserer et reinsdyr forrige for mistanke om smitte av den fryktede skrantesyken. Simla ble skutt på Nordfjella, et område hvor det tidligere er påvist skrantesyke blant villreinen. Foto: Tore Meek, NTB Scanpix.
ALARM OM DØDELIG HJORTEDYRSYKDOM: Viltpatolog Turid Vikøren og forsker og skrantesykekoordinator Jørn Våge på Veterinærinstituttet obduserer et reinsdyr forrige for mistanke om smitte av den fryktede skrantesyken. Simla ble skutt på Nordfjella, et område hvor det tidligere er påvist skrantesyke blant villreinen. Foto: Tore Meek, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) bestemte i dag at hele reinflokken på om lag 2 500 dyr i Nordfjellaområdet vest for Hardangervidda skal slaktes ned innen 1. mai neste år.

Den første oppdagelsen av dødelig skrantesyke i Europa i denne reinstammen er bakgrunnen for denne aksjonen, som ikke har noen parallell i norsk natur fra før.

Både Mattilsynet, Miljødirektoratet og Vitenskapskomiteen for mattrygghet har tidligere anbefalt en slik drastisk plan, som landbruksministeren nå har godkjent for å stoppe spredning til blant annet de andre villreinstammene på Hardangervidda og elg og andre hjortedyr generelt.

Først etter kalving

- Mattilsynet har ansvaret for gjennomføringen av planen. Det er klart at det ikke blir noen jakt nå i kalvingssesongen, men trolig først fra høsten, opplyser seniorrådgiver Ståle Norang i Landbruksdepartementet til Dagbladet.

Nordfjella-området strekker seg over seks kommuner i Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane:Aurdal, Lærdal, Hemsedal, Hol, Ål og Ulvik.

CWD (Chronic Wasting Disease) - på norsk skrantesyke - er en såkalt prionsykdom som angriper nervesystemet.

Første smitte i Europa

I mars i fjor ble det først funnet en død rein i Nordfjella-området med skrantesyke. Det var et tre år gammelt dyr. Under høstjakta ble det funnet to rein til med CWD. De var fire og sju år gamle, men hadde ingen symptomer på å være syke.

Det ble også funnet to smittede elger i Selbu i Sør-Trøndelag. Det var trolig en annen variant av CWD.

Dette var to gamle dyr, 13 og 14 år gamle. Den ene elgen lå død i terrenget. Den andre var så svekket at den ikke reagerte på folk. Sykdommen ble første gang konstatert blant oppdrettshjort i Colorado- og Wyoming-området i USA i 1967. Nå har sykdommen spredt seg til hjortedyr i 22 amerikanske stater og to provinser i Canada.

Den er også registrert i Sør-Korea på dyr importert fra USA.

Sykdommen er ikke registrert på mennesker, men det store skrekkscenariet er at den også kan overføres fra dyr til mennesker, som Creutzfeldt-Jakobs sykdom, også kjent som kugalskap.