Skal «slanke» palestinerne

40 prosent av palestinerne lever i dyp fattigdom. Nå setter Israel dem på økonomisk «slankekur».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): «Slankekuren» er en straff for at Hamas nå skal lede den nye palestinske regjeringen.

Fungerende statsminister Ehud Olmerts regjering ble i går enige om de økonomiske straffetiltakene mot den nyvalgte palestinske nasjonalforsamlingen der islamistene i Hamas har flertall.

Det medfører at Israel stanser overføringene av skatter og avgifter innkrevd på vegne av palestinske myndigheter - som altså tilhører palestinerne. Avgiftene beløper seg til rundt 410 millioner kroner i måneden.

Den palestinske selvstyremyndigheten har til sammen månedlige utgifter på rundt 840 millioner kroner.

-  Sulter ikke i hjel

Dov Weisglass, en av statsminister Ariel Sharons mest betrodde rådgivere, mener målet med sanksjonene er å få palestinerne til å føle seg som om de er på «slankekur»:

-  De kommer til å gå ned i vekt, men de vil ikke sulte i hjel, sa Weisglass ifølge den israelske avisa Ha\'aretz.

Over 40 prosent av den palestinske befolkningen regnes som fattige, og lever på rundt to dollar (ca. 13 kroner) dagen. 15 prosent lever i den dypeste fattigdom, ifølge ferske tall fra Verdensbanken. Situasjonen blir ikke bedre av at halve befolkningen er barn under 15 år. Mange av dem lider allerede av underernæring.

Øker hatet

Abdel-Aziz Dweik, som lørdag ble valgt til president i den nye palestinske nasjonalforsamlingen, oppfordrer israelerne til å vurdere sitt vedtak.

-  Dette vil bare øke hatet, sa Dweik.