Skal slåss for jødenes hær

Hilde Karin er overbevist om at Israel må angripe palestinerne. Nå reiser 37-åringen til krigssonen for å jobbe for den israelske hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUSTEVOLL (Dagbladet): Sykepleier Hilde Karin Helland (37) gløder for Israels kamp mot palestinske terrorister.

- Jeg er veldig glad for å få lov til å vise at jeg støtter Israel. Jeg føler at de palestinske terroristene har satt det palestinske folket i en voldsom klemme, sier Hilde Karin Helland til Dagbladet.

I slutten av måneden reiser hun til Israel for å vise sin støtte til israelernes kamp. Hun har meldt seg til tjeneste hos den verdensomspennende organisasjonen Sar-El, en organisasjon for frivillige som vil hjelpe Israel. 37-åringen skal jobbe gratis for det israelske forsvaret i løpet av de to ukene hun skal være der. Selv om hun vil ikle seg den israelske hærens uniform og bli en del av de krigende soldatenes støtteapparat, vil hun selv være langt unna kamphandlingene.

- JEG ER VELDIG GLAD i Israel. Det er et land du liksom aldri blir ferdig med, sier hun.

At hun stikker hånda inn i et vepsebol av en annen verden, er hun fullt klar over. Hun er heller ikke redd for å velge israelernes side i den bitre striden.

- Det er en veldig vanskelig situasjon for de israelske lederne. Slik jeg ser det, er de presset til å gjøre det de nå gjør. Israelerne kan ikke leve slik de lever nå. Det er mulig jeg blir redd mens jeg er der nede, men tenk på dem som bor der hele tida. De går i butikken og vet aldri om de møter en selvmordsbomber på veien. Tenk hvilken frykt de lever med, sier 37-åringen.

Helland beskriver seg selv som en «vanlig kristen som tror på det som står i Bibelen».

Hun mener palestinerne har sitt eget korrupte lederskap å takke for den håpløse situasjonen som nå er oppstått.

- De har ledere som ikke bryr seg om folket sitt. Det er derfor situasjonen er blitt som den er. Når de skjuler og støtter selvmordsbombere, så har ikke Israel noe annet valg enn å slå tilbake, mener hun.

- JEG SYNES VELDIG SYND på det palestinske folk, særlig de kristne palestinerne som faller mellom alle stoler. De muslimske palestinerne tror de er overløpere, mens israelerne ikke stoler på dem. Det er bare trist og vemodig det som skjer, fortsetter hun.

Helland har vært i Israel fem eller seks ganger tidligere. Hun har selv opplevd at arabere og jøder kan leve fredelig sammen i samme nabolag. Helland har ikke tro på egne jødiske områder, eller på en egen palestinsk stat.

- De må lære å leve sammen, mener hun.

Den massive kritikken som er reist mot Israels framferd i de palestinske områdene, har hun ingen forståelse for.

- Jeg skjønner rett og slett ikke kritikken. Det virker som om kritikerne mangler informasjon om det som virkelig skjer. Medias dekning av konflikten har vært veldig, veldig ensidig. For eksempel har jo israelerne klare beviser på at ambulanser er brukt til smugling av både våpen og terrorister. Men det kommer liksom aldri fram som sannheten, sier sykepleieren som til daglig jobber på Austevoll i Hordaland.

HUN LEGGER IKKE skjul på sin forakt overfor Yassir Arafat og håper han snart vil bli erstattet av en annen palestinsk leder.

- Hva mener du bør skje med Arafat?

- Kanskje de bør sende ham opp til Kristin Halvorsen? De to har jo blitt så gode venner, sier hun med en latter.

- De kan jo sende ham ut til Austevoll?

- Ha, ha. Nei, de får sende ham inn til Oslo-gryta, mener Helland.

Mer alvorlig legger hun til:

- Nei, det er vanskelig. Jeg vet ikke løsningen. Men jeg håper palestinerne snarest får en leder som viser fram det hvite flagget.