Trumps beskjed til tilhengerne før Kongress-angrepet:

- Skal slåss som et helvete

USAs president talte til følgerne sine få timer før de angrep Kongressen.

VI MÅ SLOSS: - Vi må sloss som et helvete. sier Donald Trump til sine tilhengere. VIDEO: AP Vis mer
Publisert

På et av sine velkjente velgermøter i Washington D.C. onsdag oppfordret avtroppende president Donald Trump tusenvis av tilhengere til å sette kursen mot Capitol hill og kongressbygningen.

- Etter dette skal vi gå ned dit, og jeg skal gå ned med dere, sa Trump fra scenen på møtet.

- Vi skal ikke la dem stilne stemmene deres, sa han.

Få timer seinere går demonstrantene til angrep på Kongressen. Mange har i løpet av natta gitt Trump skylden for angrepet.

Han har også fått kraftig kritikk for håndteringen når det hele først var i gang.

Han dukket heller ikke opp på demonstrasjonen utenfor Kongressen. Flere tusen av tilhengerne hans hadde derimot fulgt oppfordringen.

GRUSOMT: Donald Trump maner sine tilhengere til å demonstrere ved Capitol Hill. Video: AP Vis mer

Vil «beskytte demokratiet»

Mot slutten av talen på valgmøtet var Trump tydelig på at tiden er inne for å ta kampen for å «beskytte demokratiet».

- Vi skal slåss. Vi skal slåss som et helvete, og hvis du ikke slåss som et helvete, kommer du ikke til å ha noe land lenger, sa Trump til folkemassen.

Tidligere i talen var Trump tydelig på at han mente at denne kampen måtte gå fredelig for seg.

STORMET: Det var flere tusen mennesker som fant veien fra Trump-møtet til kongressbygningen. Foto: Spencer Platt / Getty Images / NTB
STORMET: Det var flere tusen mennesker som fant veien fra Trump-møtet til kongressbygningen. Foto: Spencer Platt / Getty Images / NTB Vis mer

- Nå er det opp til Kongressen å konfrontere dette fryktelige angrepet på demokratiet vårt, sa Trump.

Trump gjentok også enda en gang usannheter om at det var utbredt valgfusk i valget 3. november.

Han mente også at mediene nektet å dokumentere hvor mange som faktisk var til stede på valgmøtet.

MANGE: Dagbladet vet ikke hvor mange som faktisk var tilstede på valgmøtet til Trump onsdag, men det var flere tusen. Foto: Tasos Katopodis / Getty Images / NTB
MANGE: Dagbladet vet ikke hvor mange som faktisk var tilstede på valgmøtet til Trump onsdag, men det var flere tusen. Foto: Tasos Katopodis / Getty Images / NTB Vis mer

- Vi har hundretusener her, og jeg vil at de skal bli anerkjent av «fake news»-mediene. Snu kameraene deres, er dere snille, og vis hva som virkelig skjer her ute, fordi disse menneskene kommer ikke til å tolerere det lenger, sa Trump.

Lover fredelig overgang

Torsdag formiddag skriver Trump i en uttalelse at han er «helt uenig» i at han tapte valget, men han lover likevel å gi fra seg makten på en fredelig måte.

Han anerkjenner også at tiden hans som president snart er over for denne gang.

- Selv om dette betyr slutten på den beste første perioden i president-historien, er det bare begynnelsen på vår kamp for å gjøre Amerika storslagent igjen, skriver Trump.

Denne formuleringen kan tyde på at Trump planlegger å stille til valg igjen ved en seinere anledning.

- Rasende

Trumps håndtering av angrepet på Kongressen har skapt sterke reaksjoner.

- Disse bildene gjør meg rasende og trist, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel på en pressekonferanse torsdag morgen.

Også statsminister Erna Solberg har sagt at hun mener Trump må ta en del av ansvaret for hendelsene.

RYSTET: Flere av avtroppende president Donald Trumps nærmeste medarbeidere har sluttet etter onsdagens angrep på Kongressen. Reporter: Vegard Kvaale. Foto: NTB / REUTERS / Leah Millis Vis mer

- Det er ingen tvil om at han har ansvar for den polariseringen, og om å oppildne sine tilhengere til å ikke akseptere valget. Det er det som er bakgrunnen for hele denne opphetede situasjonen, sier Solberg til Dagbladet og fortsetter:

- Så kan man ha lange analyser om at amerikansk politikk har vært splittet i 30 år - og at dette har blitt bygget opp, men Donald Trump har et ansvar for det, sier hun.

Fire døde

Totalt er fire personer døde etter gårsdagens opptøyer. En 35 år gammel kvinne ble skutt og drept av politiet, mens tre andre har dødd av andre årsaker.

Politiet ønsker ikke å gå i detalj på hvordan de tre andre døde, men omtalte det natt til torsdag som «medisinske nødstilfeller».

I tillegg er over 50 personer pågrepet, og FBI har etterlyst tips om personer som bidro til volden som utspilte seg onsdag.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer