SKAL STÅ STØTT: Ivar Bunæs (67) har funnet opp et jordanker og fjærer som skal hindre gravsteiner fra å velte. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
SKAL STÅ STØTT: Ivar Bunæs (67) har funnet opp et jordanker og fjærer som skal hindre gravsteiner fra å velte. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.Vis mer

- Skal slippe å bekymre seg for min gravstein

Ivar (67) fikk en ide da han oppdaget at familien har ansvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig måtte Ivar Bunæs (67) rette opp steinen på familiegravstedet for fjerde gang på ti år.

Den pensjonerte bygningskonsulenten har jobbet med sikring av offentlig eiendom det meste av sin yrkesaktive karriere.

Men i likhet med de fleste han kjenner, visste han lite om det private ansvaret som følger med når han selv ble stående ansvarlig i offentlige papirer for gravstedet.

Her er hele gravferdsforskriften
i norsk lov.

- En ting er at det fort koster opp mot 20 000 kroner å få en gravstein ferdig på plass fra steinhoggeren.

- Jeg opplever jo hele tiden at mange pårørende tar det praktiske ansvaret for stein og gravsted som en unødig tung belastning etter at deres kjære er borte. Det håper jeg iallefall at datteren skal slippe når hun overtar ansvaret etter meg, sier Bunæs til Dagbladet.

Tælehiv og hærverk På familiekirkegården i Oppegård utenfor Oslo demonstrerer han hvordan en enkel ide er i ferd med å bli satt ut i livet for at neste generasjon skal slippe å bekymre seg for at hans og konas og andre familiemedlemmers gravstein skal velte etter tælehiv, hærverk eller bevegelser i grunnen.

Den siste tellingen tidlig på 2000-tallet viser at det er 1,3 millioner gravsteder i vårt langstrakte land.

En standard gravstein veier om lag 150 kilo, og de aller fleste står med med to 15 centimeter bolter på en steinhelle, som ikke er fundamentert.

20 år Nå har bygningskonsulenten søkt på patent på et såkalt jordanker, som skal sørge for at fundamentet til gravsteinen skal stå fjellstøtt i 20 år.

Tre syrefaste stag på en plate 90 centimeter nede i bakken skal sørge for det sammen med et steinlodd.

Han har kalt oppfinnelse for Bente etter kona som døde i fjor.

Og i samarbeid med Åkrene Fjærfabrikk på Larkollen vil han bytte ut de korte boltyene inn i selve gravsteinen med fjærer.

Opprørt over dødsfall - Jeg ble veldig opprørt da jeg leste om ei åtte år gammel jente som ble drept da hun fikk en skeiv gravstein over seg i Sverige i fjor. Da fant jeg ut at det samme hadde skjedd med en fireåring på Værnes kirkegård i Nord-Trøndelag i 2002.

- Og så ser jeg med gru på alle barnehagebarna som krysser kirkegården her i Oppegård hver dag mellom steiner som spriker i alle retninger, sier oppfinneren til Dagbladet.

Etter at den engasjerte pensjonisten luftet ideen, har han holdt demonstrasjoner for kirkegårdansatte i Østfold og Rogaland. Og snart skal han til Bergen og Trondheim.

Mange er bekymret Gravplassrådgiver Åse Skrøvset i Den Norske Kirke har det overordnede oppsynet med gravplasser i Norge, uansett de dødes religion.

- Mange er bekymret for sikkerheten på gravplassene. Og vi er selvsagt positive til at noen kommer med nye ideer her, sier hun til Dagbladet.

 ETTERLATTES ANSVAR:  Gravsteiner tipper av tælehiv og grunnforhold - som her på kirkegården i Oppegård. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
ETTERLATTES ANSVAR: Gravsteiner tipper av tælehiv og grunnforhold - som her på kirkegården i Oppegård. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer