Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal slutte å kutte i levende lam

Australske bønder endrer omstridt praksis etter svensk dokumentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske dokumentaren «Kalla Fakta» om australske sauebønders brutale behandling av lam, har fått stor oppmerksomhet i Australia.

På dokumentaren kan man se hvordan sauebøndene skjærer vekk deler av sauehuden med kniv - uten bedøvelsen, for å hindre parasittskader.

Nå har jordbruksdepartementet besluttet å stoppe den omstridte behandlingen på sine forskningsstasjoner.  Den australske ullindustrien kommer etter og lover at behandlingen skal være helt avviklet innen 2010, skriver Expressen.se.

- Skalpering

Sauebøndene i landet har foretatt den omstridet behandlingen i omtrent samme form siden 1930-tallet.

Les også:  -Bør forbys, mener Veterinærforeningen

- Man kan sammenligne det med skalpering. De bare dytter inn ei saks under huden og snitter bort de delene de vil ha vekk, sier informasjonssjef Johan Beck-Fries det svenske veterinærforbundet til svensk TV4.

Før «Kalla Fakta» har få av de store nordiske kleskjedene brydd seg om dette.

Etter den avslørende dokumentaren har flere svenske og norske kleskjeder besluttet å boikotte merinoullen, noe som trolig har bidratt til bøndenes besluttning om å avvikle praksisen.

Ville bestikke kilde

Det som likevel har fått mest oppmerksomhet i australske medier er hvordan en lobbyist for ullindustrien forsøkte å bestikke en kilde.  Skjult kamera har fanget opp hvordan han tilbyr en kvinne en luksusreise til Australias om hun ikke uttaler seg til TV4.

Lobbyisten har måttet forlate sin stilling.

- Jeg vet ikke hvorfor han gjorde det. Han fravek jobbinstruksene sine. Vi er sinte og skuffet. Han ble umiddelbart irettesatt og har fått andre arbeidsoppgaver, sier Don Hamblin, representant for ullindustrien til TV4-nyhetene.

-FORFERDELIG:Disse bildene har vekt avsky verden over.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media