Skal slutte å spise

Arne Næss har bestemt seg for å sulte seg i hjel når livet ikke er mer verdt for ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matlysten er ikke noe å skryte av uansett, i en så høy alder, mener filosofen Arne Næss. Han har regnet på det hele, og kommet til at om han slutter å spise vil det ikke ta lang tid.

- Jeg har hatt en bratt nedadgående kurve de siste to årene. Fortsetter det sånn, regner jeg med at jeg har to år igjen. Kanskje tre, sier Arne Næss til Bergens Tidende.

- Hvis jeg slutter å ta til meg næring, vil det ikke gå lang tid. Men - jeg skal ikke slutte å drikke. Jeg hater å bli tørr i munnen og tørst og sånn. Jeg skal drikke meget. Det vil likevel ikke ta lang tid.

Irritert på alderdommen

Men det er ikke noe Næss ser fram til. Han er tvert om irritert på alderdommen. Selv har han lyst til å være med lenger, og han synes han har kastet bort tid. For eksempel på å sitte å «produsere skrifter» som han uttrykker det til avisa.

Men fortsatt jobber Arne Næss ved Senter for utvikling og miljø. Minst tre dager i uken er han der sammen med sin tredje kone, japanskfødte Kit-Fay.

For tida jobber han og skriver om livssynsmangfoldet blant mennesker. Hva mennesker bruker sin tid på synes han er filosofisk viktig.

Når Næss nå ser tilbake på sitt liv mener nå at han skulle forlatt sitt professorat mye tidligere enn han gjorde. Han skulle reist til India og blitt fakir i stedet. Skrevet mer livsfilosofi. Lekt seg mer i fjellet. Bokset. Snakket mer med barn. Hallingskarvet er det en stund siden han besøkte nå, han har ikke helse til det lenger. Det irriterer ham.

- Jeg kommer ikke til å dø mett av dage. Jeg vil fremdeles være med. Alderdom er å være konstant trett. Og å måtte gi etter for trettheten. Før kunne jeg ikke utstå synet av en sofa. Nå får jeg med en gang lyst til å legge meg hvis jeg ser en.

<B>VIL BLI HUSKET SOM MANNEN MED GENSEREN:</B> Det er derfor Arne Næss ofte tar på seg fargerike klær.