Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal sprøyte lufta full av kjemikalier for å slippe snø

Moskvas borgermester blir værgud.

2008: Alt tilsier at vinteren 2009—10 ikke blir lik den i 2008—09. Foto: EPA/Scanpix
2008: Alt tilsier at vinteren 2009—10 ikke blir lik den i 2008—09. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Moskvas borgermester lover nå innbyggerne sine at de får slippe snømåking. Han skal bruke flere titalls millioner kroner til å betale det russiske luftforsvaret for å sprøyte kjemikalier på skyene. Det skal få skyene til å avgi nedbøren utenfor bygrensa.

- En velsignelse
Myndighetene sier at dette vil være en velsignelse for Moskva. Millionbyen er vanligvis dekket av det hvite snøteppet fra november til mars. Ifølge borgermesterens kontor vil det bringe mange fordeler. Blant annet slipper veiarbeidere å hindre trafikken for å rydde snø av veien - og livskvaliteten vil utvilsomt øke, hevder de.

Ideen kom fra borgermester Yuri Luzhkov. Time Magazines nettutgave skriver at denne mannen ikke er fremmed for å leke gud. Luzhkov har nemlig tidligere fjernet regnskyer under byens viktigste parader.

På en pressekonferanse fortalte han at vedtaket ble gjort i anledning et kommende «veldig stort og alvorlig snøfall», ifølge Moscow Times.

Ifølge avisa ble vedtaket fattet på rekordtid.

VÆRGUD: For over 30 millioner kroner kan Moskva-borgermester Yuri Luzhkov (t.v) være værgud. Her sammen med landets president, Dmitri Medvedev. Foto: AFP PHOTO/Scanpix
VÆRGUD: For over 30 millioner kroner kan Moskva-borgermester Yuri Luzhkov (t.v) være værgud. Her sammen med landets president, Dmitri Medvedev. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer

- Å kontrollere været i Moskva er ikke noe nytt, sier han.

En brøkdel av budsjettet
Med et budsjett på omkring 225 milliarder kroner, kan millionbyen uten store problemer bruke noen titalls millioner på å fjerne skyene.

Luzhkov ser ikke noe galt i å flytte skyene fra Moskva. Da han møtte en gruppe bønder utenfor byen, påpekte han overfor dem at de ville få en mye bedre jord av mer nedbør.

Andrei Tsybin, som leder den kommunale avdelinga som vil iverksette og kontrollere tiltaket, forteller at det russiske luftforsvaret vil sprøyte sementpulver, tørris og sølvioner på skyene fra 15. november til 15. mars.   

DEN RØDE PLASS Folk går på den røde plass med den kjente Vasilij-katedralen i bakgrunnen. Foto: AP Photo/Scanpix
DEN RØDE PLASS Folk går på den røde plass med den kjente Vasilij-katedralen i bakgrunnen. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Tsybin forteller at det kan komme seg noen snøflak mellom «sprekkene».

Prislappen på 30 millioner kroner, er omkring halvparten av kostadene byen bruker for å rydde snø av veien, forklarer Tsybin.

- Tullete
Avdelingsleder for forurensing og avfall i bellona, Christine Karlsen, forteller til Dagbladet at man bør være forsiktig med å slippe ut sølvioner ut i naturen.

- Dette virker som en å være en helt tullete ting å gjøre. Å slippe ut kjemikalier fordi man ikke vil ha skyer eller snø blir skummelt, sier Karlsen.

MOSKVA: Slik vil det ikke være i vinter.  Foto: EPA/YURI KOCHETKOV
MOSKVA: Slik vil det ikke være i vinter. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV Vis mer

- Dette er ikke noe du ville anbefalt Oslos ordfører, Fabian Stang, til å gjøre?

- Nei, det er en veldig dårlig idé. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær - er det ikke det man sier? sier Karlsen og ler.

Heller ikke meteorolog Martin Grønnevet i Storm Wheather Senter, vil anbefale dette.

- Det er kjent at man kan påvirke været, men det er mest vanlig å danne nedbør, sier han.

VIL HA SNØEN:
Oslos ordfører Fabian Stang
Foto:  Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
VIL HA SNØEN: Oslos ordfører Fabian Stang Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Jeg tror du må bruke ganske mange fly for å kunne påvirke et kraftig vintervær. Det er som å prøve å stoppe toget med fyrstikker.

- Ingen god idé for Oslo
- Oslo-ordfører Fabian Stang, synes du dette høres ut som en god idé for Oslo?

- Min umiddelbare reaksjon til det er nei. Vi tar det på gamlemåten, og får la den slippe til der den kommer, sier Stang til Dagbladet.

- Vi vil jo gjerne ha litt snø i Holmenkollen når anlegget blir ferdig, så da bør vi nok holde oss unna kjemikalier, fortsetter han.

TRENGER SNØ:
Byggingen av Holmekollen går sakte men sikkert framover tirsdag ettermiddag
Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX
TRENGER SNØ: Byggingen av Holmekollen går sakte men sikkert framover tirsdag ettermiddag Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX Vis mer

Stang syns vi har tuklet nok med naturen.

- Vi har herjet nok med moder jord, og jeg synes vi skal la den få fungere for seg selv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media