EKSTREME METODER: Her, i Bekasi i Indonesia, installerer jernbanearbeidere de enorme betongkulene som skal få en slutt på problemet med utbredt sniking på taket av togene. Foto: Scanpix/AP Achmad Ibrahim
EKSTREME METODER: Her, i Bekasi i Indonesia, installerer jernbanearbeidere de enorme betongkulene som skal få en slutt på problemet med utbredt sniking på taket av togene. Foto: Scanpix/AP Achmad IbrahimVis mer

Skal stanse fattige togsnikere med livsfarlige betong-kuler

På det meste presser 400 000 pendlere seg inn i, eller opp på, togene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jernbaneansatte i Indonesia tar ekstreme metoder i bruk for å få slutt på utstrakt sniking på taket av togene, melder BBC.

I første omgang er svære betong-kuler hengt opp ved en jernbanestasjon utenfor hovedstaden Jakarta, like over takene på togene som passerer.
Dermed kan det bli en livsfarlig affære for dem som eventuelt insisterer på å fortsette snikingen.

Livsfarlig Viser prosjektet seg å være effektivt, er det planer om å utvide.

Tidligere har blant annet trussel om fengsling, oljede tak og sikkerhetssanger framført av innleide musikere vært forsøkt. Ifølge BBC døde minst 53 tak-reisende i en ulykke i 2008. I 2011 skal 11 ha omkommet, fordi de falt ned eller ble tatt av strømførende kabler.

Likevel fortsetter fattige som ikke har råd til billett, og folk som ikke får plass inne i de overfylte togene, med den livsfarlige aktiviteten.

På det meste presser 400.000 pendlere seg inn i, eller opp på, togene inn og ut av Jakarta.

Gir seg ikke Selv om indonesiske togfunksjonærer har tro på det nye påfunnet, er ikke signalene fra tak-reisende som nyhetsbyrået Associated Press har snakket med spesielt lovende.

- Jeg ble virkelig skremt da jeg først hørte om disse kulene, sier  Mulyanto (27), som nesten daglig reiser på togtak mellom hjembyen Bogor og Jakarta, hvor han arbeider.

- Men jeg tror ikke det vil vare så lenge. De har prøvd alt for å stoppe oss, men vi vinner alltid til slutt, sier han.

TRANGT: Det er ofte trangt om plassen på togene inn og ut av Jakarta - også på taket. Foto: Scanpix/AP
TRANGT: Det er ofte trangt om plassen på togene inn og ut av Jakarta - også på taket. Foto: Scanpix/AP Vis mer