Skal stanse krimbølge i Nord-Mexico

Siden 1993 er over 300 kvinner drept i Ciudad Juarez nord i Mexico. Nå er Maria Lopez Urbina på saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Voldtatt og drept i dødens by
 • FBI hjelper til i massedrapssaken

  Rundt en tredel av kvinnene ble mishandlet seksuelt før de ble drept, mens andre av drapene skal være familietragedier med bakgrunn i machokulturen som fortsatt preger mange mexicanske menn. De aller fleste av ofrene var unge og fattige.

  Justisminister Rafael Macedo ba fredag Maria Lopez Urbina etterforske forholdene. Hun får oppdraget etter at menneskerettsgrupper, med Amnesty International i spissen, har rettet hard kritikk mot myndighetene i delstaten Chihuahua for ikke å ta situasjonen på alvor.

  Narkotika


  I uken som gikk ble 13 medlemmer av Chihuahua-politiet arrestert på mistanke om innblanding i drap på 11 mennesker i Ciudad Juarez. Drapene skal være begått på oppdrag fra narkotikasyndikatet Carillo Fuentes, som har hovedkvarter i byen.

  Chihuahua-politiet er både udugelig og korrupt, het det i en rapport som Amnesty la fram i august i fjor. Siden da er det ikke gjort framskritt av betydning i kampen mot kriminalitet i området, og nå vil Lopez Urbina rydde opp.

  - Jeg skal etterforske alle påstander om udugelighet, forsømmelse eller uthaling fra offentlige tjenestemenns side. Tjenestemenn som lar være å gjøre sin plikt, skal ikke lenger få dø i synden, lovet den 40 år gamle nyoppnevnte spesialetterforskeren etter at hun hadde sagt ja til oppdraget.

  Løfter


  Lopez Urbina er kjent som både dyktig og tøff. Hun skal samarbeide tett med Mexicos spesialombud for forebygging og rettsforfølgelse av vold mot kvinner, Maria Guadalupe Morfin, som ble oppnevnt av president Vicente Fox i oktober i fjor. Da Fox kom til makten i år 2000, lovet han å arbeide for en styrking av menneskerettene i Mexico.

  Mange mexicanere syns disse løftene til nå har gitt svært få resultater. De uløste kvinnedrapene i Ciudad Juarez er blitt stående som det verste eksempelet på offentlig likegyldighet eller handlingslammelse. Ved å løfte etterforskningen av forholdene i byen opp på nasjonalt nivå, håper Fox å overbevise befolkningen om at noe skal bli gjort.

  Når sentralregjeringen nå griper inn, skjer det ikke bare etter press fra Amnesty. Også FN, amerikanske politikere og til og med Hollywood-stjerner har krevd at de mexicanske lederne sørger for at kvinnene i Ciudad Juarez kan føle seg tryggere.

  (NTB)

SKAL STANSE DRAP: Siden 1993 er over 300 kvinner drept i Ciudad Juarez nord i Mexico. Nå er Maria Lopez Urbina på saken.