VOLDSOM ØKNING: Den norske grenseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland, har kommet i verdens søkelys etter voldsom oppgang i antall asylsøkere som kommer fra Russland og inn til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VOLDSOM ØKNING: Den norske grenseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland, har kommet i verdens søkelys etter voldsom oppgang i antall asylsøkere som kommer fra Russland og inn til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Skal stanse strømmen av flyktninger med flygeblader

Det norske generalkonsulatet i Murmansk samarbeider med russiske lokale myndigheter om informasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Vi møter jungeltelegrafen med informasjon om hva virkeligheten i Norge vil bli for dem, sier generalkonsul Ole Andreas Lindeman på telefon til Dagbladet.

Rettet mot afghanere Norske myndigheter har startet en informasjonskampanje som er rettet direkte mot asylsøkerne som de siste ukene har strømmet til grensa mot Russland. Forrige uke kom det 1113, og på søndag kom det 126. Enkelte dager har det vært nesten 200 hver dag.

Men fra og med sist helg har det norske generalkonsulatet i Murmansk en avtale med russiske myndigheter om å distribuere informasjon om at bare asylsøkere med et beskyttelsesbehov kan komme til Norge for å få asyl.

Informasjonen som deles ut er på pashtu, dari, russisk og engelsk, og er spesielt rettet mot afghanere. De får beskjed om at de ikke kan regne med at de kvalifiserer til beskyttelse som flyktninger, og at de vil bli retunert til Norge, fordi Russland gir de fleste asylsøkerne utvisningsvedtak i fem år når de forlater Russland. Dermed er deportasjon til opprinnelseslandet resultatet av et nei på en asylsøknad i Norge.

- God dialog - Vi har en god dialog med de lokale myndighetene i Petsjenga og i Murmansk om å bidra til å spre informasjonen. De har stilt seg positive til å dele ut materialet fra UDI, sier Lindeman.

Han sier at myndighetene fikk materialet på lørdag, og at avtalen var at det skulle deles ut på de to stedene der russiske myndigheter sjekker dokumenter før den endelige grensepasseringen. I tilleg skal materialet deles ut på hoteller i Nikkel by, der mange har hatt en siste stopp i Russland, før ferden fortsatte not Norge.

Samarbeidet med lokale myndigheter tyder på at norske myndigheter kan ha fått gjennomslag hos russiske myndigheter. Norske politikere har skapt det inntrykket at Russland har kanalisert asylsøkere mot Norge.

Etter det Dagbladet erfarer var det i går bare et fåtall potensielle asylsøkere i Nikkel, den forurensede russiske industribyen som har vært siste stopp for asylsøkere på vei til Storskog, grensestasjonen med Russland ved Kirkenes. Men det dreier seg ikke om en stans av strømmen av flyktninger, men at russiske sikkerhetsmyndigheter ikke ville ha så mange mennesker i grenseområdet.

Økonomisk nedgang De fleste av asylsøkerne som nå kommer til Storskog er afganske statsborgere.

- Mange av dem har vært lenge i Russland og snakker godt russisk, sier Lindeman.

For mange av dem er det de økonomiske nedgangstidene i Russland som er grunnen til at de nå vil videre. Mange har levd i Russland og vært med på den relative, men likevel sterke veksten i russisk økonomi på 2000-tallet. Men den bolba er nå i ferd med å sprekke, og særlig i bygnings-industrien er det mange steder lav virksomhet på grunn i nedgangen i russisk økonomi i år på nesten fem prosent, og forventningene om en nedgang neste år som vil være like stor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer