Skal stanse tjuvfiske

Hver femte fisk fanget i Barentshavet er tatt ulovlig. Nå vil myndighetene ta helerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Miljøvern- og fiskeriorganisasjoner, Kystvakten og andre involverte myndigheter diskutyerte i dag problemene med tjuvfiske i Barentshavet med fiskeriminister Helga Pedersen.


Gigantisk problem

- Vi regner at nesten hver 4-5 fisk som fiskes i Barentshavet, er tatt opp ulovlig, sier Pedersen til Dagbladet.no, og fortsetter:

- Det er et gigantisk problem. Derfor er det viktig for oss å samle alle aktører for å diskutere hvordan problemet kan løses. Vi vil vise de ulike aktørene hvordan vi i departementet arbeider med å løse problemet. Vi trenger innspill og må finne ut hvor det er hull i arbeidet. Det er viktig å vite om vi er på rett spor, sier pedersen.

Omfangsrikt tjuvfiske

Ulovlig russisk tjuvfiske i Barentshavet har pågått i årevis. Norske myndigheter anslår at det fiskes minimum 100.000 tonn fisk hvert år. Dette får konsekvenser.

- Den lovlige fiskekvoten blir satt ned fra 471 000 tonn fisk i år til 309 000 tonn fisk neste år fordi man regner med et høyt overfiske. Dette får stor betydning for fiskenæringen. Tjuvfisket får også alvorlige konsekvenser for tilliten til oss som ansvarlige myndigheter, og er helt uakseptabelt, sier Pedersen.

Internasjonalt samarbeid

TYVFISKE: Russisk krabbebåt med kamuflert kjennetegn fotografert av Kystvakten øst i Barentshavet 15. november i år. Foto: SCANPIX
TYVFISKE: Russisk krabbebåt med kamuflert kjennetegn fotografert av Kystvakten øst i Barentshavet 15. november i år. Foto: SCANPIX Vis mer

Slik kan tjuvfiske foregå: Fisken fiskes av et russisk fartøy. Så lastes fangsten over i et annet skip som tar fisken til havner i Europa og Nord-Afrika for videre salg. Landsettingen av fisken skjer ofte uten kontroll.

- Nå må vi arbeide for å få på plass bedre sporing av fisken og et bedre regelverk, sier Pedersen. I tillegg vil hun at man får i stand et internasjonalt samarbeid som skal gjøre det vanskeligere for tjuvfiskerene å få lastet i havn den ulovlige fisken. Det ulovlige fisket må stoppes ved å legge hindringer i veien for omsetningen av fanget fisk.

Fiskeriministeren presiserer viktigheten av at det blir øvet press på russiske myndigheter slik at en får et bedre samarbeid på kontrollsiden.

Markedet må angripes

Lederen for WWF-Norge, Rasmus Hansson, mener at det også er viktig å fokusere på markedet.

- Man sier at heleren er like ille som stjeleren. Pålitelige firmaer som kjøper ulovlig fisk, lukker øynene istedenfor å kreve dokumentasjon på at fisken er fisket lovlig. Derfor må vi øve markedspress, samtale med de store kjøperene og få dem til å kreve dokumentasjon på at fisken er lovlig. Slik situasjonen er i dag, ødelegges arbeidsforholdene til fiskerne, de får betydelig lavere inntekt, og fiskerinæreingen får færre arbeidsplasser, sier Hansson.

Fiskeriministeren sier seg enig i dette:

- Dersom vi kan stanse landingen av ulovlig fisk i flest mulige havner, vil dette bidra til å ta fortjenesten ut av det ulovlige fisket. Ingen kriminell handling lønner seg uten at tjuvgodset blir omsatt.

Fiskeriministeren arrangerer en rundebordsdrøfting med fiskeriministre fra Europa og Nord-Afrika 7.august.

DISKUSJON: Lederen for WWF, Rasmus Hansson, og Fiskeriminister Helga Pedersen prøver å finne en løsning på hvordan man skal stanse tjuvfisket.