Skal steines i hjel

Zafran Bibi (26) ville anmelde voldtekt til politiet i Pakistan. I stedet ble hun selv anmeldt for å drive hor. 26-åringen er dømt til døden ved steining.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bibi ble pågrepet for mer enn ett år siden, og har i mange lange avhør fastholdt at hun er uskyldig.

Hun sier at hun ble voldtatt av sin svoger, og at hun ble gravid etter denne voldtekten. Hun har født en datter mens hun har sittet fengslet i Kohat.

- Hun har babyen hos seg og gir den bryst, sa fengselssjefen Mohammad Anwar torsdag.

«Blir nok benådet»

- Hvis søknaden om benådning blir avslått, må hun steines til døde, slik retten har bestemt. Men det ser ut til at hun vil bli benådet, framholdt Anwar, som ikke sa noe om grunnen til at han tror Bibis liv vil bli spart.

Ifølge ubekrefte meldinger skal dokumenter fra prosessen mot Bibi vise at hun forsøkte å anmelde svogeren for voldtekt. Men politiet nektet å høre på henne, og siktet henne i stedet for hor.

Juristen Uzma Mehboob i den pakistanske kvinnegruppen Aurat sier til nyhetsbyrået AFP at hun tror Bibis svigerfar sto bak anmeldelsen for hor. - For å redde sin sønn, påsto han at Bibi hadde hatt sex med en annen mann, sier Mehboob.

Vold mot kvinner

Samtidig som Bibi-saken går inn i sin siste og avgjørende fase, viser en rapport fra Pakistans uavhengige menneskerettskommisjon at landets kvinner utsettes for stadig mer og grovere vold. Politiet gir ofte blaffen i anmeldelser fra kvinner, heter det videre.

Ofte dreier det seg om såkalte æresdrap, der kvinner blir drept fordi slektninger mener de har brakt vanære over familien. - Vi ser også stadig flere tilfeller av vansiring med syre og andre avskyelige overgrep, heter det i menneskerettskommisjonens rapport.

Disse krenkelsene er heller ikke noe som rammer et lite mindretall av kvinnene i Pakistan. Ifølge kommisjonen har annenhver kvinne i landet vært utsatt for «verbal, fysisk eller seksuell mishandling».

(NTB)