Skal stemme over Palestinas grenser

Abbas vil ha folkeavstemning innen 40 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President Mahmoud Abbas vil avholde en folkeavstemning om etablering av en palestinsk stat ved siden av Israel.

Abbas sa i dag at hvis ikke de to partiene Fatah og Hamas blir enige innen ti dager, vil det bli holdt en folkeavstemning innen 40 dager.

- Situasjonen blir stadig farligere. Hele nasjonen er i fare. Vi kan ikke vente resten av livet, sier Abbas til AP.

Fatah, partiet til Abbas, anerkjenner Israel og ønsker en palestinsk stat i de okkuperte områdene med hovedstad i Øst-Jerusalem. Regjeringspartiet Hamas anerkjenner ikke Israel og ønsker en muslimsk stat i Israel, Vestbredden og Gaza.

Men Hamas har signalisert at de er på glid i spørsmålet. Statsministeren uttalte nylig at Hamas går med på en langvarig våpenhvile hvis Israel trekker seg tilbake til grensene de hadde før 1967.

Vil stanse kampen

Hvis partiene ikke blir enige om en grensetrekking, vil Abbas legge fram et forslag som er godkjent av en rekke ledende politikere fra Hamas, Fatah, PFLP og Jihad. Mange av mennene bak forslaget sitter i dag fengslet.

Forslaget tegner opp en palestinsk stat som omfatter områdene som Israel okkuperte i 1967 og gir alle palestinske flyktninger rett til å returnere til sine tidligere hjem inne i Israel.

AMPERT: Palestinske sørgende bærer med seg liket til en av de som ble drept av det israleske militæret i Ramallah i går. I dag begravet mennene sine tre venner, og begravelsen var fylt med protester mot politikken til president Abbas. Foto: Scanpix
AMPERT: Palestinske sørgende bærer med seg liket til en av de som ble drept av det israleske militæret i Ramallah i går. I dag begravet mennene sine tre venner, og begravelsen var fylt med protester mot politikken til president Abbas. Foto: Scanpix Vis mer

Flere tusen palestinere forlot hjemmene sine da Israel ble etablert som stat i 1948.

Planen ber også om fortsatt motstandskamp i de områdene som Israel tok i 1967, men ber om at angrepene i de områdene som Israel hadde før 1967 blir fredet for angrep.

Venter stor støtte

Utspillet til Abbas er overraskende. Det kan tolkes som et forsøk på å tvinge Hamas til å anerkjenne Israel, men kan også være et viktig skritt på veien til å løse den fastlåste situasjonen i området.

Flere høystående medlemmer av Hamas sier de er positive til Abbas forslag. Flere palestinske analytikere mener en folkeavstemning vil gi Hamas rom til å anerkjenne Israel uten å tape ansikt, fordi de kan vise til folkets vilje.

- Jeg tror forslaget vil bli vedtatt med stor støtte, opp til 75 prosent. De fleste palestinere støtter en to-statsløsning, sier Nader Said, politisk analytiker på universitetet i Ramallah.

Abbas forslag kommer dagen etter at Israels statsminister Ehud Olmert besøkte USAs president George Bush. Olmert uttalte at hvis ikke forhandlingene gir resultater i løpet av året, vil Israel ensidig fastsette sine grenser.

VIL HA LØSNING: President Mahmoud Abbas vil ikke vente i evig tid. Han vil at folket skal få bestemme om de ønsker en stat ved siden av Israel.